(ВИДЕО) ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА 15 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ ИЗ БИХ И ХРВАТСКЕ

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је данас у Смедеревској Паланци полагању камена темељца за изградњу 15 станова за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма.

Свечаном почетку изградње станова присуствовали су и Бранко Ружић,  министар за државну управу и локалну самоуправу, Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка, Александра Ђорђевић, представница OЕBS и UNHCR-a, и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

Први потпредседник Владе је посебно захвалио бројним донаторима и сарадницима – Комесаријату за избеглице и миграције, OЕBS-у и UNHCR-у,  Банци за развој Савета Европе, и локалним самоуправама на чијој територији се овај пројекат реализује:

„Данас у Смедеревској Паланци обележавамо почетак градње 15 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске. Потпројекат 9, у оквиру кога ће бити изграђени поменути станови, вредан је више од 25 милиона евра и предвиђа изградњу укупно 1.080 стамбених решења и то: изградњу 350 и куповину 100 станова, изградњу 50 монтажних кућа, доделу 200 пакета грађевинског материјала и куповину 380 сеоских кућа.

Желим да истакнем и да важну улогу у остваривању Програма имају јединице локалне самоуправе, које су изразиле спремност да учествују у овом подухвату. Овде изражавам захвалност Општини Смедеревска Паланка и њеном председнику Николи Вучену, на њиховом доприносу, уз очекивање да ћемо се ускоро поново срести на овом истом месту,  како бисмо обележили успешан завршетак радова и усељење у станове. Такође, захваљујем представницима Комесаријата за избеглице и миграције, као и колегама из државне управе који су данас са нама.“ рекао је Дачић.

Поздрављајући госте Никола Вучен, председник општине, истакао је значај реализације овог пројекта за локалну самоуправу:  „Веома је значајно што ћемо изградњом ових 15 стамбених јединица  у  Смедеревској Паланци допринети да животни проблеми наших суграђана, који годинама имају статус избеглица, буду превазиђени. Овим ће, коначно, бити решено њихово стамбено питање. За нас, у локалној самоуправи, то је једно од најважнијих социјалних питања. Петнаест породица у Смедеревској Паланци имаће свој дом. Ово није први пројекат који се реализује у нашој општини у оквиру Регионалног стамбеног пројекта,  који се  финансира средствима Европске Уније. Као локална самоуправа,  већ смо учествовали у четири компоненте овог пројекта. Откупљено је 12 сеоских кућа, изграђена су три монтажна стамбена објекта, обезбеђен је грађевниски материјал за 6 породица, у износу од по 9 хиљада евра. Данас почињемо изградњу 15 стамбених јединица, како бисмо обезбедили још 15 породица. Захваљујем Комесаријату за избеглице, министру Дачићу, и надам се да ћемо успешно реализовати овај пројекат, као и предходне“ рекао је Вучен и најавио да ће преко пута станова бити изграђено и дечије игралиште, које ће бити отворено у исто време када станарима буду додељени кључеви.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-pocela-izgradnja-15-stanova-za-izbeglicke-porodice-iz-bih-i-hrvatske/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Јасна on 27/05/2020 at 10:22

  Само нека се нешто дешава,не будимо вечито критичари,кад тад, само нека се гради и улаже, ионако се деценијама ништа није дешавало.

  • Sale on 27/05/2020 at 08:04

  Uz duzno postovanje ljudi koje je muka oterala i dovela u nas grad ne smemo zaboraviti pod okriljem cije politike su dosli u ovakvu situaciju. Zar to nisu isti oni koji polazu kamen temeljac? Mogli su da obidju i nekadasnji smestaj za izbeglice na Mikulji, samo da vide u kakvom je stanju.

  • ??? on 26/05/2020 at 22:22

  Jbt, sta je ovo, gde smo ovo, ko je ovaj?

  • Jojo on 26/05/2020 at 21:26

  Da vam presedne svaki evro koji ste uzeli za ovo otimanje grada… eto toliko…

   • Суграђанин on 26/05/2020 at 22:17

   Колико дуго су судбине наших комшија потискиване на маргине наших интересовања?Колико деценија, колико избора, влада…Колико њих није доживело овај тренутак?Колики је степен људског пада да се на овакав начин(помпезно) све ово ради данас 2020.године у време предизборне кампање?Мене је срамота!А вас?

Komentari su onemogućeni.