(ВИДЕО) ПОВОДОМ ПРОДАЈЕ ТИТОВОГ МУЗЕЈА У ПАЛАНЦИ ОДРЖАН САСТАНАК У КАБИНЕТУ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПАЛАНКА

Гоша холдинг корпорација – у стечају из Смедеревске Паланке има намеру да изврши продају дела непокретности и покретне имовине стечајног дужника у чијем пакету би се нашао и „Зграда стари музеј са припадајућом опремом“.

Ова вест изазвала је велику пажњу локалне и шире јавности и медија, будући да је реч о несвакидашњем примеру прадаје – куповине културног добра, што зграда Спомен радионице Јосипа Броза Тита од 1982. године јесте. Осим овога, у стечајној маси могу се наћи и покретности унутар саме зграде, које се односе и на богату историју саме фабрике Гоша, самим тим на неки начин и развитка и обликовања Смедеревске Паланке.

Овим поводом, председник Општине Никола Вучен иницирао је састанак са свим релевантним чиниоцима у овом поступку и представницима установа заштите културних добара како би се пронашао начин да се богато материјално нематеријално наслеђе Гоше сачува. Састанку су, осим председника Општине, присуствовали и директор Музеја науке и технике у Београду Рифат Куленовић са помоћником, представници Завода за заштиту споменика културе из Смедерева, дирекотка паланачког Архива Снежана Савић и директор Музеја наше општине, Стеван Мартиновић. Локална самоуправа је вољна да се заузме како би се нашао начин да се овај проблем реши у домену њених надлежности, а неки од предлога могли су се чути на самом састанку.

Како поступак није завршен, а будући купац непознат, о многим стварима је сувисло говорити и прејудицирати развој догађаја, али је брига о наслеђу онога што данас Паланка јесте свакако далекосежан процес који мора да има своје упориште у локалној самоуправи и институцијама (културе). Договрени су термини наредних састанака и проширење састава који би водио расправу и доносио коначна решења по овом за Паланчане веома важном питању.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-povodom-prodaje-titovog-muzeja-u-palanci-odrzan-sastanak-u-kabinetu-predsednika-opstine-palanka/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

 1. Vucen i pravo..hahaha..Dete,prvo obrij tu bradicu,i mustace…:):):)
  Dzabe se cimate.Po zakonu o stecaju ,dati objekat je vec obuhvacen stecajnim postupkom,i usao je u stecajnu masu,prodajom istog se namiruju poverioci .A najvise ,nekoliko miliona ide stecajnom upravniku koga kadrira sns,i agenciji za licenciranje stecajnih upravnika-koja je isto ekspozitura sns-a,kao i sve u ovoj zemlji…U prevodu,,i njima nazadnjacima odgovara prodaja,prosta logika…Malo buke,eto da se kao nesto desava u palanka sitiju,,i to vam je to….A jadni radnici,koje je ista drzava pokrala,u poslednjem isplatnom redu,kao i uvek dobice 0,002% duga…kao i u svim Gosinim celinama-tuga….Kraj.

  • sasa on 26/10/2020 at 17:36

  spomenik kulture – ministarstvu kulture, ono da brine o njemu.
  finansira odrzavanje i rad.
  stecajni upravnik nema ovlasenja da prodaje tako nesto.

   • Neko iz mase on 26/10/2020 at 19:42

   Kako nema? Prema zakonu to je imovina pravnog lica. Moze raspolagati njom kako zeli.

   A to sto je manir u ovoj zemlji da se zakon i ustav ne postuju, dovodi do toga da se misli da to tako treba biti.

   Poremecen sistem vrednosti.

    • sasa on 26/10/2020 at 21:58

    onda zakon ne valja.
    ako je nesto drzavni spomenik , onda se to ne moze prodavati , nit prodavati pa obavezivati kupca na nesto.
    to su komunisticke tekovine kojih se nikako ne oslobadjamo.
    a ako neces da bude spomenik , prvo u odgovarajucim instancama tome ukinuti zvanje spomenika , onda prodavati.

  • Neko iz mase on 26/10/2020 at 14:54

  aj u sto maraka da nema nista od ovoga

Komentari su onemogućeni.