(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У ПОСЕТИ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ПАЛАНЦИ

Народни музеј у Смедеревској Паланци, најстарија зграда и паланачки споменик културе, реновиран је кроз пројекат „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања. Поред средстава Министарства, у износу од 3.7 милиона динара, локална самоуправа учествовала је са милион динара.

Александар Вучић, председник Србије је обишао ову нашу најзначајнију културну установу и од Стевана Мартиновића директора музеја је сазнао најзначајније податке о историјату музеја и културним благом којим располаже ова установа.

Мартиновић је рекао да су радови на реконструкцији трајали два месеца током којих је у објекат уведено грејање на гас, замењена комплетна столарија, а галеријски простор опремљен најсавременијом опремом за излагање.

Мартиновић је казао да је у колекцији музеја највредније ликовна збирка у којој су дела Паје Јовановића, Саве Шумановића, Уроша Предића, Петра Лубарде, Цуце Сокић…

Овом приликом Мартиновић је Вучићу, у име музеја и општине, поклонио мотив из Паланке, акварел „Колонија“ паланачког сликара Зорана Пантића. Вучић је у књигу утисака уписао: „Уживао сам и много научио у овом велелепном здању. Надам се да ћемо у будућности имати снаге и знања да поколењима која долазе оставимо још значајније колекције уметничких предмета. Знање и култура представљају снагу и моћ једног народа. Живела Србија!“.

Народни музеј у Смедеревској Паланци основан је марта 1966. године за територију општине Смедеревска Паланка, а његова надлежност је од 1995. године проширена и на општину Велика Плана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-predsednik-aleksandar-vucic-u-poseti-narodnom-muzeju-u-palanci/