(ВИДЕО) ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА „ЈАГМА“ СЕНАХИДА НЕЗИРОВИЋА У КК 21 У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Роман „Јагма“ настао захваљујући великим писцима: Меши Селимовићу, Иви Андрићу, Јакову Игњатовићу и Милану Kундери, рекао је аутор Сенахид Незировић, на промоцији своје књиге у просторијама Књижевног клуба 21 у Смедеревској Паланци.

Назив романа објашњава тиме да је историја Босне у ствари историја јагме, отимачине, грабљења територија и економског експлоатисања. Радња романа се дешава 1970-их и 1980-их година, прво у малом месту у северној Босни – Лукавцу, затим Тузли и Сарајеву.

Читалац детаљно прати рађање ауторове љубави према књизи, кроз основну и средњу школу и наклоност према српском језику и литератури.

Kао средњошколац Незировић добија Kочићеву награду, и то представља прекретницу у његовом животу.

Та награда му отвара многа врата и аутор се као млад опредељује за књижевност.

У Јагми се види како се друштво тог доба одлично бринуло о младим писцима и како су подстицани на даљи још успешнији рад.

Верно је представљено то хуманистичко доба, али има комичних, као и трагичних момената.

Једно од тих догађања, које аутор верно бележи, јесте и рат 1990-их година и губитак многих недужних живота.

За аутора најпотресније је страдање његовог професора и разредног старешине из средње школе др Шпире Матијевића, једног од најугледнијих професора српскохрватског језика у Лукавцу и Тузли, а бавио се и књижевношћу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-predstavljanje-romana-jagma-senahida-nezirovica-u-kk-21-u-smederevskoj-palanci/