(ВИДЕО) ПРИОРИТЕТНЕ ОБЛАСТИ РОМА, ЛОКАЛНИ МЕХАНИЗМИ, ИЗАЗОВИ И ДОСАДАШЊИ РЕЗУЛТАТИ

Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, у Малој сали СО Смедервска Паланка одржан је округли сто са темом  Приоритетне области Рома, локални механизми , изазови и досадашњи резултати који организује Општина Смедеревска Паланка у сарадњи са Мобилним тимом општине за инклузију Рома. Поводом дана Рома говорило се о решавању приоретних области ромског становништва у Смедеревској Паланци.
Влада Републике Србије je на седници 3.марта 2016.године донела Стратегију за социјално укључивање
Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. Разлог за доношење Стратегије је стварање услова за социјалну укљученост ромског становништва, који вековима на овим просторима живи на социјалној маргини. Стратегија предвиђа учешће свих релеватних субјеката у Републици Србији чије би активности требало да доведу до смањења сиромаштва и сузбијање дискриминације Рома и Ромкиња, односно стварању услова за пун приступ остваривању људских права лица ромске националности.
Стратешки циљеви:
 Успоставе механизми за спровођење, планирање, праћење и унапређење усвојених мера и
 активности;
 Развију капацитети и одговорност органа државне управе и локалне самоуправе да се ефикасно
старају о остваривању и заштити права лица ромске националности;
 Обезбеде средства у буџету Републике Србије, међународни развојни партнери који делују у
Републици Србији да финансирају стратешке мере;

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-prioritetne-oblasti-roma-lokalni-mehanizmi-izazovi-i-dosadasnji-rezultati/