(ВИДЕО) ПРИРЕДБА УЧЕНИКА СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕСТРИНСТВА

Ученици одељења III 5 смера медицинска сестра- техичар припремили су онлајн приредбу поводом Међународног дана сестринства.

Који се обележава сваког 12.маја у знак сећања на рођење Флоренс Натингејл – зачетнице савременог и професионалног поља рада медицинске сестре. Она је творац и Сестринске заклетве , коју полажу све медицинске сестре-техичари након завршене средње школе. Она гласи :

„Свечано се заклињем пред Богом и у присуству овога скупа
Да ћу провести цео свој живот у моралној чистоти,
И да ћу се одано бавити својом професијом.
Ја ћу се уздржавати од сваког некотролисаног поступка са болесником ,
И да нећу свесно применити лек који би га могао оштетити.
Све што је у мојој моћи учинићу да побољшам ниво своје професије.

И држаћу у тајности све личне и

И све поверљиве информације које дознајем приликом обављања мног посла.
Са пуном лојалношћу помагаћу лекару у његовом послу.
И одано ћу обављати све послове око болесног човека.“

С`обзиром на тренутне околности ученица Катарина Радисављевић је поручила : „Није време да бринемо о било чему сем о здрављу, како сопственом тако и о здрављу осталих. Није време да дижемо панику, паника не сређује ствари. Она је компликује. Претходних месеци се прича о хероима лекарима,то је лепо . Али,неправедно се изостављају медицинске сестре- оне су те које су даноноћно уз пацијенте, хране их, пресвлаче их и брину о њима.
Годинама у назад свет је био једно јако лепо место. Можда нам је потребно да направимо круг око света? Чишћењем? Изолацијом? Да кренемо од себе зарад неког лепшег живота. Потребно је много година узастопно прати руке како би очистили планету коју смо ми уништили. Знате, неко би да и даље остане нечији родитељ, бака, дека, пријатељ!? Не будите неодговорни, останите код куће! Социјално се дистанцирајте. Имамо за кога да будемо добро. Да сутра нашој деци оставимо неки лепши свет, јер кварнији не може да буде. Само живот пружа нове прилике. Корона нас је нечему научила.
Овај дан сестринства посвећујемо
Херојима нашег доба – МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА “
Исписане су многе мудре речи о медицинским сестрама. Поред њих и многе поруке нацртали су својом руком ученици овог одељења. Овим гестом показали су да их ванредне околности нису омеле да буду хумани,пожртвовани и посвећени-које су само неке од особина које красе лик медицинских сестара. Ово је хуман позим који захтева тимски рад , а они су овим гестом показали да су на правом путу. Срећно им било да и они постану хероји нечијег живота!

Наставник здравствене неге : Јелена Павловић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-priredba-ucenika-os-zikica-damnjanovic-povodom-medjunarodnog-dana-sestrinstva/