Početna » (ВИДЕО) ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА O ПАЛАНЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

(ВИДЕО) ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА O ПАЛАНЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

 

Филм „Аспри еклесија – шетња кроз векове“, пројекат ученика Машинско- електротехничке школе „Гоша“, под менторством професора Наташе Миљевић, синоћ је премијерно приказан пред паланачком публиком.

Ово тридесетпетоминутно остварење, које су снимили и монтирали Василије Радовановић, ученик МЕШ „Гоша“ и Василије Поленек, ученик Паланачке гимназије, представља оригиналну рефлексију богате историје овог краја, од првих неолитских насеобина старчевачке и винчанске културе, преко римског и средњевековног периода – све до XIX и XX века.

Ученице МЕШ „Гоша“, Тијана Павловић, Теодора Тагић и Јована Петковић – певају песме које музички илуструју тематику филма (од којих је две написала, компоновала и отпевала проф. Наташа Миљевић), и разговарају са компетентним саговорницима – Ненадом Шошићем, археологом, др Аном Милошевић и Снежаном Савић, историчарима уметности, и Александром Николићем, историчарем – а у музичкој кулиси овог остварења појављују се и ученици Алекса Цветковић, Катарина Анђелковић, Душан Глишић, Анђела Савић и Викторија Кованџић.

После премијерног приказивања, које је дугим аплаузом поздравила бројна публика, о овом остварењу говорили су Лазар Коларевић, свршени богослов, Љубица Урошевић, уредник и новинар Научног програма РТС-а, и Владимир Ђурђевић, филозофски писац и новинар.

Једнодушна оцена свих који су присуствовали синоћној пројекцији је да се се ради о оригиналном остварењу, које осим презентовања података из историје нашег града садржи и много лепих слика (нарочито панорамских снимака из дрона), и дивно интерпретиране музике. Наташа Миљевић, једнодушна је оцена, као свестрано креативна особа, успела је да надахне ученике, суптилно их усмеравајући ка резултату, комплетном филмском делу, које плени својом зрелошћу и оригиналним наративним решењима.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept