Početna » (ВИДЕО) РЕЗИМЕ НЕДЕЉНИХ ПРЕГЛЕДА: Од 31.000 прегледаних 2.400 мора на даљу дијагностику

(ВИДЕО) РЕЗИМЕ НЕДЕЉНИХ ПРЕГЛЕДА: Од 31.000 прегледаних 2.400 мора на даљу дијагностику

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће 2.400 грађана од 31.000 прегледаних током јучерашње акције превентивних прегледа морати на даљу дијагностику и лечење. Он је гостујући на РТС-у рекао да се мора кренути са појачаним скринингом за туморе плућа и најавио запошљавање младих лекара и медицинског особља.

од Паланка данас
0 Коментар

У 200 здравствених установа, више од 31.000 грађана обавило је превентивне прегледе. Епилог, код њих 2.400 откривене су здравствене неправилности због којих ће бити упућени на даљу дијагностику и лечење. Добра ствар је што је болест откривена у раној фази.„Оно што је најбоље од свега је што су они ухваћени у фази када може да им се помогне и када ће бити излечени. И то је био наш циљ. Значи, само у Клиничком центру је јуче дијагностиковано шест тумора плућа. Нису се раширили и могу да буду решени. Ми морамо да извучемо закључке из свега овога, да анализирамо какви су подаци, оно што је сигурно мораћемо да кренемо са појачаним скринингом за туморе плућа“,рекао је министар Лончар.

Први пут организовани су и превентивни физијатријски прегледи за децу предшколског и школског узраста, а резултати су забрињавајући.

„Свако друго дете које је јуче прегледано, је добило инструкције шта треба да ради у будућности да спречи да дође до већих последица, само због тога што нема довољно физичке активности и што се превише времена проводи у неком неприродном положају“, каже министар.

Лончар је најавио да ће министарство наставити са пројектом запошљавања најбољих свршених дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа: „Од 2018. запослено је 1.641 лекар и преко 2.000 сестара. Сутра нових 100 најбољих од најбољих добијају посао лекара и 140 најбољих медицинских сестара и техничара.“

Бесплатни превентивни прегледи биће настављени, каже Лончар. Нова акција биће организована за 2 недеље, а министар је позвао грађане да се у што већем броју одазову и ураде понуђене анализе пре него што их нешто заболи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept