Početna » (ВИДЕО) РОМСКИ ФЕСТИВАЛ “Е КУЛТУРАКО” ОДРЖАН У ПАЛАНЦИ ПО ПРВИ ПУТ

(ВИДЕО) РОМСКИ ФЕСТИВАЛ „Е КУЛТУРАКО“ ОДРЖАН У ПАЛАНЦИ ПО ПРВИ ПУТ

од Паланка данас
0 Коментар

Ромска култура представљена са циљем да се развија међукултурални дијалог институција и удружења и заједнице представљена фестивалом. На овај начин представљена ромска култура која сагледа број уметничких дела која укључује мотиве ромског живота кроз песме,прице, легенде, слике као усмено преноси се генерацијама кроз плес музику и неговање ромског језика.
Том приликом смо као организатори Амародром Нашпут позвали госте који су се радо одазвали позиву председника савета ромске националне мањине Далибор Накић народну посланицу Скуштине Наташа Тасић Kнежевић, директорку канцеларије за инклузују Рома Љиљану Михајловић, генералног секретара Бајрама Бабусх Морина и помоћника председника савета ромске националне мањине Драгана Васића Гагија.

Екуменска хуманитарна организација ЕХО одрзали смо састанак у председниству опстине Смедеревске Паланке са председницом Скупштине, и начелницом општине Горданом Костић. Разговарали смо о проблемима ромске заједнице, у будућности отварање ромског културног центра, за обуку и запошљавање наставнике ромског језика, подршка при запошљавању нових здравствених медијаторки, више педагошких асистената, спровести кампању за упис ученика за учење ромског језика са елементима националне културе.

Након састанка био је богат културни програм, деца су читала ромску књижевност Рајка Јовановића, Маја Јовановић, имали смо штандове хране ромске кухиње, химну Ђелем, ђелем..певачко друштво Икос из Лапова, ПУ Чика Јова Змај, основна школа“ Олга Милошевић“, Модна ревија са детаљима ромске народне ношње, продајна излозба слика са мотивима из ромског живота. Ово је прилика где можемо срушити предрасуде о ромској заједници, ово је прилика где можемо научити ншто о богатој ромској култури.

Хвала још једном свим гостима и учесницима, активистима и волонтерима коју су помогли да се реализује овакав диван догађај. Александра Муља водитељка програма која је била дивна спонтана волонтерка и надам се да ће њени професори видети овај наступ и да је укључе у секције. Диван моменат је што смо створили интеграцију и инклузију на најбољи нацин у складу са временским условима, Библиотека Милутин Срећковић која је увек спремна да помогне са својим сарадницима.  Драгомир Гиле Kрстић и пецива из Лугавчине, Данијел Сремац из Смедерева клавијатуриста, Александар Kрстић Kрле вокал, Кристијан Вељковић Аqуариус озвучење…

 

Заступница Здравка Симић ЦРРЗ Амаро дромPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept