(ВИДЕО) САРАДЊА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ПАЛАНКЕ И МУЗЕЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

Народни музеј у Смедеревској Паланци остварио је значајну сарадњу са Музејем савремене уметности у Београду, у оквиру пројекта СЛИКАРИ/РАТНИЦИ/СВЕДОЦИ. На овој репрезентативној изложби у Галерији САНУ (Кнез Михајлова 35, Београд), којом МСУ обележава сећање на Велики рат, нашло се и 11 слика из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци.

У оквиру изложбеног пројекта Сликари / Ратници / Сведоци представљено је преко стотину слика службених ратних сликара, исто толико фотографија службених фотографа српске војске, дописника и фотоаматера, али и сликарки, добровољних болничарки, као и дела других уметника учесника у рату, било у својству војних обвезника или добровољаца.

Оваква поставка на најбољи начин осликава велику, разнородну и динамичну уметничку сцену у Србији с почетка 20. века, саздану на немогућој контрадикторности. У катаклизми ратног вихора и страдања догодио се уметнички процват достизањем врхунаца сликарског стила у избеглиштву – специфичног српског импресионизма.

На изложби су представљена дела из више музејских и документацијских збирки, као што су: Музеј савремене уметности, Војни музеј, Музеј града Београда, Народни музеј у Смедеревској Паланци, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Народна библиотека Србије, Библиотека Српске академије наука и уметности, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Галерија Матице српске Нови Сад, Народни музеј Шабац и Народни музеј у Београду, и ексклузивно – Краљевски ратни музеј у Лондону (Imperial War Museum London) и Уметнички музеј у Милвокију (Milwaukee Art Museum).

Изложба је отворена до 2. априла, а ми користимо ову прилику да позовемо све наше суграђане, који су у прилици, да посете ову изложбу и упознају се са Великим ратом на другачији начин, као и сликарским опусом Музеја свога града.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-saradnja-narodnog-muzeja-palanke-i-muzeja-savremene-umetnosti-u-beogradu/