Početna » (ВИДЕО) САСТАНАК ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА СА РУКОВОДСТВОМ ОБ “СТЕФАН ВИСОКИ” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

(ВИДЕО) САСТАНАК ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА СА РУКОВОДСТВОМ ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар
Screen Shot 2024 01 31 At 17.08.49

Зоран Стојковац, заштитник грађана општине Смедеревска Паланка, данас је одржао састанак са руководством ОБ ”Стефан Високи” и члановима УО, на тему анализе стања и предлога мера за спречавање нехуманог поступка према породиљама.Да поступање према женама у породилиштима у Србији „није у складу са домаћим, нити са међународним прописима и стандардима“, закључак је извештаја „Третман жена у гинеколошко-акушерским установама“, објављеног у августу 2022. године.

Три правнице, Марина Мијатовић, Јелена Станковић и Ивана Соковић Крсмановић, у том документу су анализирале око две стотине сведочанстава трудница и породиља.

Побројано је 16 врста насиља током различитих медицинских третмана.

„Пацијенткиње се током порођаја вежу каишевима у случају да се жале на болан порођај, а након порођаја бивају изложене ушивању без анестезије. Медицински третмани се примењују тако да се пацијенткиње излажу додатној патњи и болу“, описује се у извештају.

Набрајају се и облици вербалног насиља – од псовки, преко понижавања, вређања и викања.

Посебно се наглашава нехуман третман у случајевима побачаја.

Слично наводи и извештај невладиног Центра за маме из 2015. године, базиран на анкети у којој је учествовало више од 2.500 жена.

„Породилишта су постала места где труднице долазе са стрепњом и порађају се у непријатној атмосфери… Осећања и здравље жене, како физичко, тако и психичко, у потпуности се занемарују“, закључује се у њиховом извештају.

Указују да више од половине испитаница није имало порођај какав су желеле, нити су имале контролу током порођаја, иако су медицински радници по закону обавезни да их упуте у све захвате.

Због негативног искуства на порођају, како пише у извештају, више од десет посто жена одлучује да не рађа више деце, а трауме су многим породиљама оставиле последице по ментално здравље и однос са партнером.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept