(ВИДЕО) „СИСТЕМ 2021“ ВЕЖБА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У ПАЛАНЦИ, УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНА У ШУМИ МИКУЉА

 

Оперативно-тактичка вежба цивилне заштите „Систем 2021“, која се одржава истовремено у 50 градова и општина у Србији, у Смедеревској Паланци је подразумевала симулацију и санирање пожара на Микуљи.

На лице места, после симулације избијања пожара, који су, према сценарију вежбе, изазвала три лица без сталног боравишта, у близини планинарског дома на Микуљи, изашла је ватрогасно-спасилачка јединица из Смедеревске Паланке, која је убрзо затражила помоћ ватрогасаца из Смедерева.

Двадесет минута по избојању пожара, састао се, по хитном поступку, Општински штаб за ванредне ситуације, а на место догађаја упућени су представници Црвеног крста, који су прихватили угрожена лица, које је претходно медицински збринула екипа хитне помоћи, и одвели их на безбедну локацију. Штаб је предложио проглашење ванредне ситуације на делу територије општине, за Месну заједницу Доњи град, што је председник општине, Никола Вучен и учинио. По проглашењу ванредне ситуације Штаб је наредбама ангажовао субјекте од посебног значаја за заштиту и спасавање, Дом здравља, Електромораву, ЈКП „Водовод“, предузеће Пор Вернер и Вебер, као и стручно-оперативне тимове, повереника и заменика повереника Цивилне заштите у МЗ Доњи град.

На лице места је одмах дошао и представник „Србија-шума“ из Крагујевца. Оформљено је командно место на Микуљи, коме су се прикључили представници ЕПС-а, ЈКП „Водовод“, Хитне помоћи, чланови стручно-оперативних тимова Општинског штаба за ванредне ситуације за евакуацију и збрињавање угрожених, као и пердставник Пор Вернер и Вебера, ради асанације терана. ЈКП „Водовод“ је допремио цистерну са резервама воде, а „Електроморава“ обезбедила електричне инсталације и објекте ЕПС-а на угроженом подручју.

Ради брзог санирања пожара, на захтев руководиоца акције гашења, Ивице Рашића, комадира ватрогасни-спасилачке јединице из Смедеревске Палнке, активирана је и Специјализована јединица цивилне заштите из Смедерева, а у евакуацију угрожених, и припрему за евентулану евакуацију ширег становништва, у случају ширења пожара, укључили су се волонтери црвеног крста из Смедеревске Паланке, као и повереник и заменик повереника цивилне заштите у Месној заједнци Доњи град.

Штаб за ванредне ситуације је све време пратио ситуацију на терену, путем видео линка, а у 11:50 пристигли су завршни извештаји, које је заопштио командант штаба, Никола Вучен:

Према извештају Хитне помоћи Дома здравља, у пожару су лакше повређена два лица, која су збринута на лицу места.

Према извештају Стручно-оперативног тима за евакуацију, стручно-оперативног тима за збрињавање и Црвеног крста, два лица су евакуисана из угроженог подручја, и будући да се ради о лицима која немају стално боравиште, предати су Црвеном крсту, који ће им одредити привремени смештај.

Према извештају ЈКП „Водовод“, допремљена је цистерна са водом у задатом року.

Такође, екипе Електромораве су извршиле задатак обезбеђења објеката и мреже електродистрибуције који се налазе у угроженој зони;

На терену су екипе Пор Вернер и Вебера доо, започеле припремање асанације терена, а представници Јавног предузећа „Србија шуме“ из Крагујевца, анализирале су насталу штету на шумском ресурсу.

Становници МЗ Доњи град су обавештени о инциденту, и позвани на приправност. То су учинили пре свега повереник и заменик повереника цивилне заштите у МЗ „Доњи град“.

У садејству ватртогасних јединица из Смедеревске Паланке и Смедерва, пожар је локализован а затим и угашен,а Општински штаб за ванредне ситуације је предложио председнику општине да укине ванредну ситуацју на делу територије општине, за Месну заједницу „Доњи град“, после чега је вежба званично завршена.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-sistem-2021-vezba-civilne-zastite-u-palanci-uspesno-realizovana-u-sumi-mikulja/