(ВИДЕО) СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СВЕШТАЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

На дан храмовне славе у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци Његово Преосвештенство господин Јован, Епископ шумадијски, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Архијереју су саслуживали: протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгиша Савић, ново одликовани протојереји Драган Милутиновић, Слободан Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Икић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Владимир Степановић.

Овом приликом Владика је протонамеснике Драгана Милутиновића и Слободана Сенића одликовао протојерејским чином, за труд и залагање што су учинили на њиви Господњој, али и као подстрек за већи рад и залагање.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио окупљеном народу надахнутом беседом и цитирајући данашњи прокимен: “Диван је Бог у светима својим…”. Владика је додао да Бог прославља оне који Њега прослављају. Да треба да слушамо Бога кроз Јеванђеље, тај пут није лак, али трудбеницима Бог помаже. Владика је одговорио: Ко су свети? Они су, рекао је Владика: “Живе иконе Божије пуне благодати Божије и светих врлина…” Само у припремљеног човека, кроз свете врлине усељава се Свети Дух, супротно је живот по духу овог времена, тј. живот по самом себи. Свети остављају све ради Христа и задобијају благодат Божију. Благодат Духа Светога добија се на крштењу и мора да се чува животом у цркви. Осврнуо се Владика и на прочитану Јеванђелску причу и неразумне девојеке упоредио са онима који немају Духа Божијег и у којима се угасила вера. Зато смо позвани да будемо као мудре девојке. Бог је свете прославио у нетрулежним моштима да би нас ојачао у вери. Владика је говорио о житију Свете Петке и рекао да њено нетрулежно тело сведочи о њеној чистоти и благодати која је имала.

На крају је владика позвао да се молимо Светој Петки, јер је она наша заштитница и молитвеница пред престолом Божијим.

После Свете Литургије уследило је освећење новог парохијског дома, у коме је потом уготовљена трепеза љубави, коју је припремило братство храма са овогодишњем домаћином господином Драгославом Јевремовићем. За следећу годину колачар ће бити господин Новица Радосављевић.

Владимир Степановић, ђакон

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-sveta-arhijerejska-liturgija-i-svestanje-parohijskog-doma-u-hramu-svete-petke-u-smederevskoj-palanci/