(ВИДЕО) СВЕТИ ИЛИЈА СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА СТАРОМ ПАЛАНАЧКОМ ГРОБЉУ

Црква брвнара посвећена Светом Илији која се налази на паланачком гробљу, обележила је данас своју славу. Литургијом и сечењем славског колача у присуству великог броја верника обележена је слава цркве.

Црква брвнара Светог Илије у Смедеревској Паланци се данас налази у централном делу градског гробља, подигнута је у периоду од 1827. до 1828. године, захваљујући најпре средствима кнеза Милоша Обреновића.

Иначе, ово је по површини највећа сачувана црква брвнара без трема у Србији, У цркви је аутентичан иконостас из тридесетих година 19. века. Све иконе на иконостасу, изузев царских двери, рад су Јање Молера. Од вредних покретних предмета у цркви се чува свећњак израђен у једном комаду дрвета, бакарни крст и велики чираци од кованог гвожђа.

Оригинално је подигнута у центру града 1828.г. у порти Храма Светог Преображења, а затим 1906.г. пресељена на градско гробље у скоро оригиналној поставци, о чему делимично говоре и греде, нумерисане римским бројевима због тачног тј лакшег слагања при пресељењу

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-sveti-ilija-slava-crkve-brvnare-na-starom-palanackom-groblju/