(ВИДЕО) СВЕТИ ТРИФУН СЛАВА ВИНОГРАДАРА ОБЕЛЕЖЕНА У ВИНАРИЈИ ДЕСПОТИКА

Док католички верници славе Светог Валентина, заљубљени и Дан заљубљених, они православне вероисповести славе Светог Трифуна, заштитника винове лозе, која је и најчешћа слава виноградара и винара.

Свети Трифун је у народу познат и као Свети Трифун Зарезан или Зарезоја на југу Србије, а обичај је да се у виноградима симоблично зареже лоза и полије вином, како би година била родна, плодна и пуна благостања.

Винарија Деспотика која се налази  код Смедеревске Паланке је поштујући традицију и обичаје, обавила традиционално сечење славског колача, који су обавили свештеници у присуству запослених и гостију винарије. Након тога је уследило и симболично резање и заливање чокота прошлогодишњим црним вином, како би ова година била још берићетнија.

Према народном веровању ако на овај дан буде облачно или има падавина, година ће бити кишна и родна, а ако је ведро, година ће бити сушна и неродна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-sveti-trifun-slava-vinogradara-obelezena-u-vinariji-despotika/