(ВИДЕО) ТРИБИНА УЖ ФЕМИНА „НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА КАО ЈЕДАН ОД ПРОБЛЕМА СТАРИЈЕ ПОПУЛАЦИЈЕ“

Удружење жена “Фемина” из Смед. Паланке организовало је трибину под називом „Насиље над женама као један од проблема старије популације“, са циљем да се повећа ниво знања и информисаности жена, локалне самоуправе и институција надлежних у оваквим ситуацијама. Трибина је одржана у малој сали СО Смед Паланка а поред удружења Фемина о овој проблематици су говорили и гости из удружења Снага пријатељства-Амити.  На трибини су говориле: Надежда Сатарић из Удружења “Снага пријатељства” – Амитy, Љерка Мезга Чурчин, дугогодишња консултанткиња Аутономног женског центра, и психолошкиња из Центра за социјални рад Смед. Паланка. Трибину је модерирала Весна Милићевић из Удружења жена “Фемина”.

Према проценама Републичког завода за статистику, од 31.12.2016., у Србији, међу 7.040.272 грађана, 782.185 су жене са 65 и више година. То је високо осетљива група становништва, која је често изложена најразличитијим облицима занемаривања, злостављања, односно насиља које у неким случајевима траје годинама. Насиље над њима је углавном скривен феномен или најбоље чувана породична тајна, с многим препрекама у његовом откривању. Последице су многобројне, а најчешће су: да старије жене пате од различитих здравствених проблема, депресивних стања, страхова; живе усамљене у сиромаштву услед отимања или злоупотребе њиховог новца или имовине; ускраћено им је квалитетно лечење… Према истраживању UN WOMEN из октобра 2017, 14% старијих жена је доживело неки облик насиља у претходној години.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-tribina-uz-femina-nasilje-nad-zenama-kao-jedan-od-problema-starije-populacije/