Početna » (ВИДЕО) У СРБИЈИ ОД 1. ЈАНУАРА ДО ДАНАС 253 СЛУЧАЈА ВЕЛИКОГ КАШЉА-ДР Павловић: у Паланци и Великој Плани нема регистрованих случајева

(ВИДЕО) У СРБИЈИ ОД 1. ЈАНУАРА ДО ДАНАС 253 СЛУЧАЈА ВЕЛИКОГ КАШЉА-ДР Павловић: у Паланци и Великој Плани нема регистрованих случајева

На територији Србије у периоду од 1. јануара ове године до данас пријављена су укупно 253 потврђена случаја великог кашља, а у том периоду пријављен је један смртни исход код невакцинисаног детета млађег од три месеца, саопштило је данас Министарство здравља и позвало све грађане да буду одговорни према својој деци и поштују предвиђени календар имунизације.

од Паланка данас
0 Коментар

Такође, према подацима из Сервиса јавног здравља од 1. јануара 2023. године закључно са 31. децембром на територији Србије здравствени радници су пријавили укупно 1.342 потврђена случаја великог кашља код којих је дијагноза постављена током прошле године.У том периоду, од почетка сезоне респираторних инфекција, пријављена су три смртна исхода код невакцинисане деце млађе од три месеца, код којих је потврђен велики кашаљ.

Министарство здравља Србије позвало је све грађане да буду одговорни према свом здрављу и према здрављу своје деце и да поштују предвиђени календар имунизације.

Ресорно министарство и Институт за јавно здравље Србије истичу да је најзначајнија превентивна мера у овом моменту да се правовремено обави вакцинација одојчади која су навршила два месеца, али и имунизација све остале невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце према Календару обавезне вакцинације који обухвата примарну вакцинацију са три дозе вакцине од навршених два до шест месеци живота и ревакцинације у другој години и пре уписа у први разред основне школе.

У саопштењу упозоравају да је велики кашаљ обољење које ни након инфекције, а ни након вакцинације не оставља дуготрајан имунитет.

Имајући у виду да имунитет након последње примљене дозе вакцине која садржи компоненту против великог кашља траје 5 до 10 година, слабљење поствакциналног имунитета је један од разлога што је и највећи број оболелих у нашој земљи регистрован код особа узраста од 10 до 14, односно 15 до 19 година, које су последњу дозу наведене вакцине примиле у другој години живота.

Један од разлога повећања броја оболелих је и пад обухвата, како вакцинацијом са три дозе у првој години живота тако и ревакцинацијом вакцинама са компонентом против пертусиса (великог кашља).

Подсећају да је правовремена имунизација вакцином која садржи компоненту против великог кашља укључујући примарну вакцинацију са три дозе вакцине (у периоду од навршених два до шест месеци живота), али и ревакцинацију наведеном вакцином у другој години, односно пре уписа у први разред основне школе, уз постизање циљног обухвата од 95% планиране популације најефективнија мера индивидуалне, али и колективне заштите деце која због узраста или постојања трајних контраиндикација не могу бити вакцинисана.

Старија деца и одрасле особе које имају било који симптом респираторне инфекције, а нарочито кашаљ, не би смели да буду у контакту са одојчади и малом децом која нису потпуно вакцинисана против пертусиса за свој узраст.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept