(ВИДЕО) ВЕТЕРАНИ ХЕРОЈСКЕ 549. МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ ОКУПИЛИ СЕ У ПАЛАНЦИ

Данас су се у ресторану ”Кудречка брвнара” на обали језера Кудреч у Смедеревској Паланци, окупили некадашњи борци херојске 549. моторизоване бригаде која је 1998-1999 године била распоређена у рејон планине Паштрик и која се заједно са другим нашим јединицама супроставила снагама терористичке ОВК, Војсци Албаније, снагама НАТО пакта, Атлантској бригади-јединици формираној од Албанаца из САД коју су обучавали амерички инструктори, као и добровољцима  и плаћеничким јединицама из других делова света.

Против наших јединица су коришћени бомбардери, моћни А10  Thunderbolt, Б1, Б52, Ф16,  хеликоптери Апачи, Блек Хоук, тенкови, оклопни транспортери, артиљеријска оруђа, на десетине хиљада пешадије…Битка на Паштрику, акција звана Стрела, која је вођена 1999. године у периоду од 26. маја до 14. јуна, имала је за циљ пробој наших линија и обезбеђивање копнене операције НАТО снага.

Идеја о сусретима се родила још давно, али да су се услови за то стекли тек 2016. године када је 1. сусрет одржан у Краљеву. После тога окупљали су се у Бајиној Башти, Суботици, Пожаревцу, Јагодини, Тителу и ове године у Смедеревској Паланци. Окупљања финансирају сами, новац не добијају нити очекују. Следеће године, последњег викенда у мају месецу, сусрет ће се дешавати у неком другом месту и тако ће тај, да тако кажемо, караван братства и патриотизма наставити да живи и преноси дивне осећаје генерацијама које долазе.

 

.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-veterani-herojske-549-motorizovane-brigade-okupili-se-u-palanci/