(ВИДЕО) „ЗАШТО И КАКО О РОДНО ЗАСНОВАНОМ НАСИЉУ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ

У оквиру трогодишњег пројекта „Нулта толеранција на родно засновано насиље” чији је циљ био да се повећа осећај безбедности ученица у средњим школама, Аутономни женски центар остварио је сарадњу са преко 400 наставница/-ка и стручних сарадница/-ка из 30 средњих школа са територије Србије. Успешна сарадња је остварена и са Удружењем „Фемина“ из Смедеревске Паланке где је успешно спроведена завршна акција са ученицима Паланачке гимназије.

Сарадња се одвијала кроз реализацију акредитованог програма „Заштита жена и деце од насиља у породичном контексту – улога образовно-васпитних установа“ и одржавање стручних састанака. На овим састанцима разматране су могућности укључивања теме родне равноправности, родно заснованог и насиља у породици у активности школа, као и јачање одговора школе на конкретне случајеве насиља.

Зашто је школа право место за разговор и учење о родној равноправности и родно заснованом насиљу? Kако је могуће бавити се овим темама у оквирима редовних наставних програма? Шта је улога наставница и наставника у подстицању и креирању сигурног окружења, алтернативних одговора насиљу, односа поверења и поштовања и одговора на конкретне ситуације родно заснованог насиља у средњим школама у Србији?
Неке од конкретних предлога и одговора на ова питања до којих су заједно дошли Удружење Фемина кроз дијалог са наставницама и наставницима из целе Србије погледајте у кратком видео прилогу Зашто и како о родно заснованом насиљу у средњим школама у Србији.

 

Пројекат „Жене без предрасуда“ суфинансира се средствима Општине. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-zasto-i-kako-o-rodno-zasnovanom-nasilju-u-srednjim-skolama-u-srbiji/