(ВИДЕО) ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА ОБРАЗОВАЊЕ НАЈМЛАЂИХ ГЕНЕРАЦИЈА – ЕГАЛ ПРОТИВ ДИСКРИМАЦИЈЕ

У малој сали општине Смедеревска Паланка, одржана је завршна конференција пројекта „Едукација најмлађих генерација – ЕГАЛ против дискриминације“.Организацијом завршне конференције представљени су резултати пројекта који је допринео лакшем социјалном укључивању Рома и Ромкиња, указано је на проблеме са којима се суочава ромска заједница, као и на изазове са којима су се суочили активисти током реализације пројектних активности. Чланови тима су Милан Тркља менаџер пројекта, Здравка Симић кординаторка пројекта, Иван Јоцковић јавне набавке, Борис Милићевић ментор за подршку учењу и Милица Деспотовић асистенткиња на пројекту.

Пројекат „Образовање најмлађих генерација као покретачка основа – ЕГАЛ против дискриминације“ реализује општина Смедеревска Паланка у сарадњи са организацијом ЦРРЗ Амаро дром. Овај пројекат је део ширег програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који реализује Стална конференција градова и општина, а финансира Европска унија.
Основни циљ је побољшање постигнућа ромске деце кроз омогућавање бољих услова у развоју учења, образовања и социјалне укључености у раном развоју за најмлађе генерације од 3 до 5,5 и од 5,5, до 7. година, повећано укључивање ромске деце у вртићима и основним школама, као и увећани капацитети локалних институција и развијање међусекторске сарадње и акције уско везане на решавању ромских питања.
Пројектом су предвиђене радионице за родитеље и за децу, повезивање са институцијама образовања, промоција културе и традиције ромске заједнице поводом значајних ромских празника. Предвиђене активности ће бити реализоване у циљу оснаживања ромских родитеља и деце, подстицања позитивне атмосфере у породици и у самој заједници у намери да се смањи дискриминација и побољша инклузија Рома у образовању и друштву.

Пројекат „Едукација најмлађих генерација као антидискриминациона полуга – ЕГАЛ“, финансира Европска унија у склопу грант шеме Програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који спроводи Стална конференција градова и општина.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-zavrsna-konferencija-projekta-obrazovanje-najmladjih-generacija-egal-protiv-diskrimacije/