ВИШЕ ОД 1000 НАСТАВНИКА У СРБИЈИ БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЈЕ

Више од хиљаду наставника у основним и средњим школама у Србији није квалификовано за предмете које предају. Дешава се да наставник физичког васпитања предаје хемију. Проблем је у томе што младим стручним људима професор није жељено занимање. Шта је решење?
У основним и средњим школама у Србији тренутно ради 457 нестручних наставника математике. То значи да, ако један професор математике ради у три одељења са 20 ученика, око 27.000 ђака има нестручног предавача.
„Професор физичког био је приморан да предаје хемију и физику у својој школи. То је ужа Србија где не могу да нађу адекватне људе и онда један човек мора да предаје више предмета да би смањили путне трошкове“, објашњава председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић.
Нестручно је и 239 наставника физике, 109 информатике, 133 немачког и 48 наставника енглеског језика. Најтежа ситуација је у местима где се настава изводи на језицима националних мањина. Ту је чак половина нестручног кадра. Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић сматра да ће оваквих случајева бити и даље „зато што нема довољно оних који би за овај новац радили у образовању, поготово ако имају неку алтернативу као што су математичари, или професори енгелског“.
Неки градови, попут Сомбора, стипендијама подстичу младе да се уписују на наставничке смерове. А проблем би могао да буде решен.
„Однос целог друштва према образовању би требало да се промени да се зараде повећају и да млади људи буду на тај начин привучени да остану у систему“, рекла је Јанковићева.
Шансу за решавање овог проблема Јасмина Ђелић види у укидању прописа којима се регулише забрана запошљавања у јавном сектору:
„Видимо шансу и у доношењу прописа који ће регулисати платне разреде у овом сектору, али и у стимулативним мерама које могу дати локалне самоуправе, било факултети или универзитети који примају будуће студенте“.
У овом тренутку, најбоља ситуација је у Крагујевцу где нема нестручних, као и у Београду, где је 15 нестручних наставника математике.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vise-od-1000-nastavnika-u-srbiji-bez-kvalifikacije/