ВИШЕ ПАРА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ И ПЕНЗИОНЕРЕ

Једнократних 10.000 динара које би здравствени радници требало да добију ове седмице, само је почетак побољшања финансијске ситуације за запослене у јавном сектору, јер ће од следеће године веће плате, како је најављено, имати сви који плате примају из буџета, а повишицу ће добити и пензионери.

У складу са тренутном ситуацијом када су због епидемије здравствени радници највише оптерећени, они ће бити и највише материјално награђени, па ће осим једнократних 10.000 динара, које им стижу ових дана, од 1. јанура моћи да рачунају на повишицу од пет одсто.

Остали запослени у јавном сектору, почетком године добиће повишицу од 3,5 одсто. Она ће им стизати са јануарском, фебруарском и мартовском платом, а са априлском би требало да добију још 1,5 одсто повећања, чиме ће и њихова примања порасти укупно за пет процената.

Тако ће више од два милиона грађана Србије следећу годину почети са већим примањима.

Како је Танјугу речено у Министарству финансија, буџетских корисника је око 440.000, у јавним предузећима и агенцијама на републичком нивоу око 68.000, а у јавним предузећима на локалу 60.000.

Колико ће ко добити са овом повишицом зависиће наравно од тога колика му је плата сада, али у просеку гледано, повишица ће износити нешто више од 3.000 динара.

На већа примања извесно могу да рачунају и они који примају минималне зараде. Још раније је утврђено да се од 1. јануара следеће године минималац повећава за 6,6 одсто.

У складу са том одлуком, око 350.000 радника, колико их према проценама прима најмању зараду, од следеће године месечно ће добијати по 32.126 динара.

Са већим примањима од почетка 2021. године може да рачуна и око 1,7 милиона пензионера. Њихова повишица резултат је кретања плата и трошкова живота, према чему се и усклађују примања најстаријих.

Сходно томе, пензије ће од јануара порасти за 5,9 процената, па ће просечна пензија са садашњих 27.746 динара порасти за око 1.638 динара.

Извор: Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vise-para-za-zaposlene-u-javnom-sektoru-i-penzionere/