ВИШЕ ЗАХТЕВА ЗА УМАЊЕЊЕ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ

У прва два месеца ове године олакшице за струју добило је 55 хиљада најугроженијих породица у Србији. Иако их је за трећину више него у истом периоду лане тај број је још недовољан. Али, коначно су социјално угрожени грађани, упознати са тим повластицама па у локалним самоуправама бележе благи пораст захтева за умањење рачуна за струју

Просечна, месечна потрошња струје српског домаћинства је око 400 киловат сати. Тако да 120 до 250 киловата, колико социјално угрожни добијају бесплатно, значајно умањује трошак за струју.

Новом Уредбом, која је донета прошле године, мало је олакшана и процедура подношња захтева за те повластице.

„Број купаца који остварују статус енергетски угроженог купца, се повећава из месеца у месец. У јануару је тај број износио око 1. 090 купаца који су стекли право на месечно умањење обавеза. у фебруару је тај број износио 1.240, у марту 1.340 купаца“, каже Надица Шалингер из одељења за друштвене делатности града Лесковца.

Реализацију тог посла прати и Светска банка. У Министраству енергетике сваког месеца ажурирају Базу корисника социјалних енергетских повластица и листе за умањење рачуна шаљу ЕПС-у.

„Тренутна ситуација је да је за месец фебруар статус енергетски заштићеног купца стекло око 55 хиљада купаца од којих је 53 хиљаде искористило своје право. Када кажем искористило значи да нису потрошили више од граница које су дефинисане уредбом. Очекујемо да он достигне ниво из прошле године ако не и већи“, каже Радован Станић из ЕПС-а.

За те намене, у овогодишњем буџету издвојено је милијаду и 150 милиона динара.

Уз веће агажовње локлних власти, олакшице за струју могле би бити одобрене за бар 200 хиљада најсиромашнијих породица.

Извор:РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vise-zahteva-za-umanjenje-racuna-za-struju/