Početna » ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО НЕУЛАГАЊЕ У ЖЕЛЕЗНИЧКУ ИНФРАСТРУКТУРУ УЗИМА СВОЈ ДАНАК

ВИШЕДЕЦЕНИЈСКО НЕУЛАГАЊЕ У ЖЕЛЕЗНИЧКУ ИНФРАСТРУКТУРУ УЗИМА СВОЈ ДАНАК

од Паланка данас
0 Коментар

Истраге о акцидентима на железници, којих је било више у последњих месец дана, још трају и чекају се њихови резултати али оно што може да буде заједнички чинилац свих ових исклизнућа вагона јесте да је на неки начин на наплату дошло вишедеценијско неулагање у железничку инфраструктуру све до десетак година уназад, изјавио је Ненад Станисављевић из Инфраструктуре железнице Србије.Он је за Танјуг рекао да смо до 2012. године имали веома лоше стање железничке инфраструктуре и да је за последњих десетак година оно доста промењено јер је модернизовано 780 километара и изграђено око 100 километара пруга у Србији.

„Урађено је доста али не може све да се заврши за кратко време па и сада од око 3.400 км пруга које су у саобраћају, имамо свега 288 км двоколосечних пруга, само трећина наших пруга је електрифицирана, што је далеко од европског стандарда“, навео је Станисављевић, а када је реч о брзинама истакао је да је брзина возова на половини наших пруга испод 60 км на сат а на 750 км возови иду брзином до 30 км на сат.

„То је стварност и није је лако променити преко ноћи, а да није донета стратешка одлука на нивоу државе да се крене у обнову железнице и модернизацију железничког саобраћаја, чини се да би железница и железнички саобраћај били пред гашењем“, оценио је он.

Истакао је да је животни век пруга 25 година, а да код нас има и оних које су изграђене пре 100 година и да нису ремонтоване, те да се због лошег стања пруга брзине на њима смањују и прилагођавају условима на одређеним деоницама.

Према његовим речима улаже се доста у ремонтовање, нарочито регионалних пруга, па је ове године за ту сврху држава издвојила око седам милијарди динара за реконструкцију или обнову пруга, што је, како је рекао, око шест пута више од просека издвајаног за одржавање железничке инфраструктуре последњих година.

На питање колико годишње Србијом прође возова који превозе опасне материје, рекао је да се ради о броју од око 5.500 возова и да они чине око 10 одсто целокупног железничког робног транспорта у Србији.

Станисављевић је истакао да узроци акцидената могу да буду стање возних средстава, прекомерна количина терета у вагонима, неисправне цистерне, брзине којима се кретао воз, као и субјективни фактори, те стање железничке инфраструктуре а да пракса годинама па и деценијама уназад показује да овакви случајеви најчешће буду резултат садејства свих ових узрока.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept