ВИСОКЕ КАЗНЕ ЗА ЛОЖЕЊЕ ВАТРЕ И ПАЉЕЊЕ КОРОВА

Због изузетно високих температура прогнозираних у дужем временском периоду, које стварају повољне услове за настанак шумских и пожара на отвореном простору, Одељење за ванредне ситуације у Смедереву се огласило саопштењем за јавност:

На основу сезонске метеоролошке прогнозе РХМЗ за наредни период, очекују се високе температуре у дужем временском периоду које стварају повољне услове за настанак шумских пожара и пожара на отвореном простору. Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, подсећа и упозорава грађане да је:

  1. забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, стрних усева, ниског растиња, биљних остатака и цмећа на отвореном простору (односи се и на дворишта). За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица, а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 до 1.000.000 динара. Поред прекршајне одговорности лица која су на овај начин изазвала пожар дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.
  2.  забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима. За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 до 50.000 динара за физичка лица.
  3. приликом извођења пољопривредних радова неопходно извршити контролу исправности механизације, опремити механизацију исправном и контролисаном противпожарном опремом, обезбедити контолу ускладиштавања усева, као и организовати стално дежурство, осматрачку службу, службу везе и обавештавања. За непредузимање ових мера Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 до 50.000 динара за физичка лица, за правна лица новчана казна у износу од 300.000 до 1.000.000 динара а за предузетнике од 150.000 до 500.000 динара, наведено је у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/visoke-kazne-za-lozenje-vatre-i-paljenje-korova/