Početna » ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПРАВЕ ПРОБЛЕМЕ ВОЋАРИМА

ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПРАВЕ ПРОБЛЕМЕ ВОЋАРИМА

Неуобичајено високе температуре за ово добра године брину произвођаче воћа.

од Паланка данас
0 Коментар

Температурне промене могле би изазвати стрес на биљкама, сматрају стручњаци и напомињу да ће захлађење прекинути евентуални започети процес цветања.“Ми смо имали доста топао децембар, са 16 па и 18 степени, чак десетак 15 дана, што је било опасно по воће све до тренутка након Нове године када је уследио благо хладнији талас који је мало успорио почетак кретања сокова у биљкама“, казао је за Танјуг Душан Илић, пољопривредни инжењер.

Сад, како је додао, имамо поново три четири дана са петнаестак степени и воћке још увек нису у директној опасности, али ако би се наставио период од 10-15 степени у наредних десетак дана, онда би могло да се догоди да у фебруару почну да цветају, што би било јако незгодно.

“По прогнози већ од викенда требало би да буде хладније, тако да мислим да неће бити проблема“ каже Илић.

На неким воћкама се виде пупољци, али се стручњаци надају да ће захлађење зауставити процес цветања.

“Дуња је почела да отвара пупољке и да се размичу љуспасти листићи испод којих се назире пупољак, али ја се надам да ће захлађење успорити кретање сокова и даљи процес вегетације“, каже Илић.

Владимир Мијатовић, генерални директор Верди групе, каже да је у тренутку када су ушли у овај посао, пројекција била да ће проблем са мразом бити сваке треће, четврте или пете године.

“Међутим, ми имамо искуство да смо последње три године прилично пропатили због мраза. Имали смо и град, али то је инцидентна појава и свако мора на то да рачуна, али мраз нисмо очекивали три године узастопно и то је проблем који је директно узрокован климатским променама“, рекао је он за Танјуг.

 Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept