ВИТЕШКИ ФЕСТИВАЛ Just Out 2018 ИСПОД ЗИДИНА МАНАСИЈЕ КОЈА БРОЈИ ПУНИХ 600 ЛЕТА ОВЕ ГОДИНЕ

Аутор – Наташа Миљевић

Витешки фестивал одржан је од 24. до 26. августа испод зидина манастира Манасија код Деспотовца и угостио је витезове из 21 земље и на хиљаде посетилаца који су желели да се, макар на неколико сати, преселе духом и делима у златно доба Средњег века и доба наших великих и Светих Немањића.

Ови кадрови ће вам донекле дочарати атмосферу витешког села и окружења, али оно што уживо доживите не може се ни сликом ни речима дочарати. То једноставно морате осетити, било да држите мач, бацате секиру у мету или одапињете лук, јашете коња или прошетате можда вука, газите по леденом потоку испод терана за витешку борбу босим ногама или сте само гледалац и слушалац  средњовековне музике, борбе и филмова посвећених великом и светом Деспоту Лазаревићу, највећем европском витезу свог доба, ктитору не само Манасије, већ и многих других здања и светиња.

Фестивал је започео у петак 24.8 дефилеом  витешке трупе БЕЛИ ОРЛОВИ и витезова из Европе. Свечани дефиле земаља учесница: Бугарска, Чешка, Словачка, Француска, Турска, Данска, Шведска, Мађарска, Република Српска, Хрватска, Румунија, Шведска, Словенија, Русија, Украјина, Италија, Немачка, Аустрија, Шведска, Црна Гора, Србија… Учесници земаља носе своје заставе у формацији и упућују наклон ка Свечаној трибини.

Уследио је наступ француских, украјинских и бугарских музичких група (средњовековна музика ), а затим редом, по изводу из Програма фестивала:

Витешке борбе: ХЕМА дуели и Бохурт борбе,

Вештина мачевања кроз векове:

Средњевековно оклопно борење, 13 – 14. Век,

Европско неоклопљено мачевање, 16 – 17. Век

  1. август 2018.

10:00 – 19:00 – Средњовековни камп – село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца. Дођите и опробајте се у разним вештинама и занатима и пођите са нама на путовање кроз време у назад 600 година!  Улица старих заната, стреличартво, бацање копља и секире, радионице са кожоом и дрветом, ковачница, мозаик, калиграфија, хералдика, грнчарска радионица, изложба оружја и оклопа, витешка школа јахања и много другог садржаја.

Гарда Орлића:

Почев од 12ч па све до затварања капа на сваких сат времена окупљамо најмлађе посетице да се прикључе Гарди Орлића и вођени витезовима из Реда Белог Орла прођу кроз витешки камп и на посебан начин доживе средњовековни живот и обичаје из гостујућих земаља.

10:00 – 13:00 – Дечији програм: Мала школа мачевања, гађање из лука и стреле, радионице сликарства, грнчарије и средњовековних друштвених игара.

13:00 – 18:00 – Витешке борбе и мачевања у Витешком селу:

13:00 – 15:00 – ХЕМА турнир

15:00 – 16:00 – Дуелне борбе

16:00 – 17:00 – PRO Fight

17:00 – 18:00 – Групне борбе

18:00 – 19:00 – Стреличарски турнир у средњовековном селу.

20:00 – 20:20 – Дефиле: витешке трупе БЕЛИ ОРЛОВИ. Учесници земаља носе своје заставе у формацији, упућују наклон ка Свечаној трибини и демонстрирају борбе.

20:20 – 20:40 – Културно уметнички програм изненађења, уз учешће Србских Православних појаца и других извођача.

20:40 – 21:30 – Витешки програм.

21:30 – 22:10 играно-документарног филма о деспоту Стефану Лазаревићу – Научити мрак да сија – Чувари Манасије

  1. август 2018.

10:00 – 17:00 – Средњовековни камп – село у којем су смештени витезови, отворен је за обилазак посетилаца. Дођите и опробајте се у разним вештинама и занатима и пођите са нама на путовање кроз време у назад 600 година!

Улица старих заната, стреличартво, бацање копља и секире, радионице са кожоом и дрветом, ковачница, мозаик, калиграфија, хералдика, грнчарска радионица, изложба оружја и оклопа, витешка школа јахања и много другог садржаја.

10:00 – 12:00 – Дечији програм: Мала школа мачевања, гађање из лука и стреле, радионице сликарства, грнчарије и средњовековних друштвених игара.

12:00 – 14:00 – ТАП борбе

и презентације различитих витешких борилачких дисциплина у Витешком селу.

14:00 – 15:00 – Турнир из бацања секире

15:00 – 16:00 – Турнир из гађања копљем

16:00 – 17:00 – Проглашење победника из свих такмичарских дисциплина: ХЕМА, Дуелне и ТАП борбе, PRO fight, групне борбе, стреличарство, бацање секира и гађање копљем…

Витезови при свим борбама носе оклопе тешке од 35 до 50 кг, а при том на себи носе и вунену или сукнену поставу и припадајуће оружје – мачеве, копља, буздоване, штитове и сл. Повреде се дешавају, иако је оружје наравно тупо, тако да је медицинска екипа стално присутна. Температуре су високе у ово доба године, па је издржљивост и спремност ових момака изузетно висока. Цео догађај је пропраћен одличном организацијом домаћина, бесплатним превозом гостију од града и натраг до манастира, богатом понудом хране и пића у самом витешком селу, као и могућношћу да се посетиоци сместе у оближњем кампу за време трајања фестивала.

hdr

  Свакако, због свега овог или неког вашег личног мотива, не пропустите Just Out наредне године, посебно ако своју децу васпитавате у витешком духу наших предака, баш онако како је и Свети Деспот Стефан Лазаревић (Високи) био подигнут од својих великих и Светих родитеља –  Цара Лазара и Царице Милице.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/viteski-festival-just-out-2018-ispod-zidina-manasije-koja-broji-punih-600-leta-ove-godine/