Početna » ВЛАДА ДОНЕЛА ПОСЕБНУ УРЕДБУ Од сутра купци могу да купе максимално 5 килограма брашна ЕВО ПО КОЈОЈ ЦЕНИ

ВЛАДА ДОНЕЛА ПОСЕБНУ УРЕДБУ Од сутра купци могу да купе максимално 5 килограма брашна ЕВО ПО КОЈОЈ ЦЕНИ

Од данас, 19. септембра, све трговине у Србији обавезне су да у понуди имају бар једну врсту брашна тип 500 по цени од 49,99 динара и бар једну врсту брашна тип 400 глатко, по цени до највише 54,99 динара, прописано је Уредбом Владе Србије.Према Уредби о ограничењу висине цена основних животних намирница донетом „у циљу спречавања и отклањања штетних последица поремећаја на тржишту у погледу снабдевања“, ограничене су произвођачке цене брашна и цене у трговини на велико и мало.

– Трговци на мало који продају прехрамбене производе обавезни су да у структури дневне понуде свих врста брашна тип Т-400 глатко имају најмање једну робну марку брашна тип Т-400 глатко, у паковањима до једног килограма, укључујући један килограм, чија максимална малопродајна цена не сме прелазити 54,99 динара по килограму. Максимална произвођачка цена брашна из става 1. овог члана, не сме прелазити 45 динара по килограму“, наводи се у Уредби.

Када је реч о брашну тип 500, његова цена је нижа.

– Трговци на мало који продају прехрамбене производе обавезни су да у структури дневне понуде свих врста брашна тип Т-500, имају најмање једну робну марку брашна тип Т-500 у паковањима до једног килограма, укључујући један килограм, чија максимална малопродајна цена не сме прелазити 49,99 динара по килограму. Максимална произвођачка цена брашна из става 1. овог члана, не сме прелазити 40,90 динара по килограму“, прописује ова Уредба.

По овим ценама произвођачи морају трговцима на мало да испоручују најмање 50 одсто испоручених количина на месечном нивоу у односу на исти период претходне године.

Максимална количина брашна коју трговац на мало може да прода потрошачу у појединачној куповини је пет килограма брашна тип Т-400 глатко и пет килограма брашна тип Т-500“, прописала је Влада Србије.

Казне

Казнене одредбе предвиђају казну за правна лица од 100.000 до 2.000.000 динара за прекршај – ако поступају супротно прописаним одредбама.

Трговци и произвођачи који не поштују ове мере, ризикују и забрану обављања одређене делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Казна за директоре иде од 5.000 до 150.000 динара уз могућност изрицања заштитне мере забране обављања одређених послова у трајању од шест месеци до једне године.

Казна за предузетнике креће се од 10.000 до 500.000 динара „и може се изрећи заштитна мера забране вршења одређених делатности у трајању од шест месеци до једне године“.

(Aло.рс)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept