Početna » ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУKУ О ПОСKУПЉЕЊУ ПУТАРИНА: Ево за колико ће бити ВЕЋЕ ЦЕНЕ!

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУKУ О ПОСKУПЉЕЊУ ПУТАРИНА: Ево за колико ће бити ВЕЋЕ ЦЕНЕ!

Kако се наводи у саопштењу Владе, та средства ће бити употребљена за лекове пацијената за које Републичка стручна комисија за ретке болести донесе одлуку да је лечење неопходно и приоритетно

од Паланка данас
0 Коментар

Владе Србије донела је на данашњој седници одллуку о поскупљењу путарина за 14 одсто, односно 8 одсто за оне који користе у уређај за електронску наплату путарине ЕНП.

У измени Одлуке о висини посебне накнаде за путарину наводи се да се путарина повећава за 14 одсто онима који накнаду за коришћење аутопута не плаћају путем уређаја за електронску наплату путарине ЕНП, док ће возачи који користе тај уређај имати попуст од 6 одсто.
На седници је усвојен Закључак о начину финансирања лечења оболелих од ретких болести у 2023. години, којим су у циљу наставка лечења или започињања њиховог лечења опредељена су средства у укупном износу од 4.300.000.000 динара.

Kако се наводи у саопштењу Владе, та средства ће бити употребљена за лекове пацијената за које Републичка стручна комисија за ретке болести донесе одлуку да је лечење неопходно и приоритетно.

Чланови Владе донели су Уредбу о изменама и допунама Уредбе о одређивању критеријума за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања у области производње прехрамбених производа, која је само једна у низу мера које се предузимају са циљем повећања продуктивности и конкурентности пољопривредне производње и прехрамбене индустрије.

Ове измене омогућиће остваривање циљева предвиђених Акционим планом за спровођење Стратегије развоја прехрамбене индустрије у Србији, а предложеним решењима биће обезбеђен амбијент за наставак низа активности које држава предузима у циљу омогућавања бржег привредног раста путем директих улагања којима се граде нови капацитети, отварају нова радна места, стичу нова знања која повољно утичу на равномеран регионални развој, али и повећање конкурентности привреде наше земље кроз повећање извозних капацитета.

Унапређење продуктивности и повећање степена додате вредности, као последица инвестиција у постројења и опрему прехрамбене индустрије, допринеће и побољшању позиционирања на тржишту прехрамбених производа у региону и на тржишту ЕУ.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници и Закључак којим се усвајају етичке смернице за развој, примену и употребу поуздане и одговорне вештачке интелигенције, а циљ је увођење превентивног механизма који ће омогућити одговоран развој те врсте интелигенције и начине верификације – да су системи засновани на машинском учењу у складу са највишим етичким и безбедносним стандардима.

Етичност и безбедност у развоју вештачке интелигенције потребно је да се обезбеди најпре у погледу заштите података о личности, заштите дискриминације приликом примене машинског учења и успостављање одговорног развоја вештачке интелигенције у складу са интернационалним етичким принципима.

Вештачка интелигенција се не може посматрати као феномен на регионалном нивоу, већ у ширем контексту света који се убрзано мења и развија и представља синергију привреде и науке како би се адекватно одговорило на нове и непознате изазове. Смернице су израђене у складу са међународним стандардима кроз рад радне групе експерата из приватног, академског и невладиног сектора, и нису обавезујуће, каже се у саопштењу.

Влада је донела Одлуку о образовању Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Kанцеларијом за демократске институције и људска права (KДИЈбП) у координацији и праћењу примене препорука за унапређење изборног процеса.

Задатак Радне групе је да у сарадњи са ОЕБС и KДИЈбП координира и прати спровођење препорука из извештаја тих мисија о процени избора и да активно сарађује са представницима свих надлежних органа, организација и међународних институција и тела која у оквиру различитих пројеката учествују у процесу унапређења изборнор процеса.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept