Početna » ВЛАДА СРБИЈЕ УВЕЛА ПРЕВЕЛМАНЕ НА МЛЕКО И МЛЕЧНЕ ПРОИЗВОДЕ

ВЛАДА СРБИЈЕ УВЕЛА ПРЕВЕЛМАНЕ НА МЛЕКО И МЛЕЧНЕ ПРОИЗВОДЕ

Влада Србије је усвојила одлуку која се односи на увођење прелевмана (увозне таксе) од 15 динара по литри млека и за качкаваљ од 30 динара по килограму, која се од данас примењује, изјавила је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

од Паланка данас
0 Коментар

„Влада Србије је у петак усвојила одлуку која важи од данас да смо увели додатни намет на млеко које се увози од 15 динара по литру, и за качкаваљ Гауду од 30 динара по килограму“, рекла је Танјугу министарка Танасковић.

Уведени су прелевмани за седам сирева: Ементалер, Чедар, Едам, Тилсит, Качкаваљ, Масдам и Гауда.„Покушавамо да стабилизујемо стање са том одлуком како бисмо зауставили пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштитили српског произвоиђача“, истакла је Танасковићева.

Прелевмани се уводе на увоз млека и млечних производа како би се заститила домаћа производња од прекомерног увоза.

Након више састанака министарке пољопривреде Јелене Танасковић са представницима произвођача млека договорено је да се уведу прелевмани (увозне таксе) на увоз млека и млечних производа, како би се заштитила домаћа производњу од прекомерног увоза, речено је данас Танјугу у Удружењу произвођача млека Мачванског округа.

Председник удружења Горан Васић поздравио је ту одлуку државе и истакао да је то добра мера за произвођаче млека.

„Ми смо својим наступима и захтевима навели да је приоритет свих приоритета заштита домаће производње млека, зато што смо дошли до дна што се тиче производње млека. Ми смо дошли до овог тренутка где је влада донела коначну одлуку да се уведу прелевмани. То јесте изнуђена одлука, али најбоља могућа у овим околностима и министарство и влада имају нашу пуну подршку око њеног спровођења. То је најбоља могућа одлука после забране увоза млека, а што је тренутно неизводљиво“, рекао је Васић.

Навео је да је домаће тржиште затрпано млечним производима који су нелојална конкуренција домаћем.

Тако, каже, да се качкаваљ из увоза продаје по цени од 3,5 до четири евра, иако у Европи његова производња кошта шест евра.

Увођење прелевмана треба да уведе ред у ову област, истакао је он.

„Ја мислим да нашој влади неће бити проблем да пред Европском комисијом докаже да је ова одлука исправна и изнуђена, јер сама чињеница да су се Кинези повлаче са евопрског тржишта и раскидају уговоре о куповини неких млечних производа, поготово сирева, говори све. Тако да смо дошли у апсурдну ситуацију, јер је за килограм качкаваља потребно шест евра, јер је литар млека у Европи око 58 евроценти, а они га овде продају по три и по и четири евра. Једноставно, тај качкаваљ има своје време трајања и они желе да га се ослободе. Исто тако и сир гауда, желе да га се ослободе ван европског тржишта, па је наше сада затрпано тим производима“ додаје Васић.

Након увођење прелевмана, према мишљењу Васића, држава треба више да поведе рачуна око маржи и тако уреди тржиште. Истиче да су у Србији марже и до 10 пута веће него у развијеним европским земљама.

„Ми имамо велико оптерећење јер смо нашим анализама утврдили да се трговински ланци понашају баш бахато. То су марже које се крећу од 30 до 50 одсто, а у Европској унији за млечне производе од пет до осам одсто. Сад се ми питамо шта ради наше удружење потрошача, како то оно штити наше потрошаче, шта раде млекаре?“, поручио је Васић.

Зар ми произвођачи, и поред нашег посла, треба да се бавимо тиме ко нас и на који начин закида, додао је он. Навео је да имају обећења министарке да ће она са владом видети шта може да учини по том питању.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept