ВЛАДА УСВОЈИЛА УРЕДБУ О ДОДАТНИХ 3000 ДИНАРА ЗА ВАКЦИНИСАНЕ ГРАЂАНЕ

Влада Србије усвојила је данас Уредбу којом је предвиђена новчана подршка од 3.000 динара за све грађане који су се до сада вакцинисали или који ће до 31. маја примити први дозу вакцине.

Уредба о подстицајним мерама за имунизацију и спречавање и сузбијање заразне болести ковид – 19 усвојена је као додатни мотив за вакцинацију, а циљ је брже постизање колективног имунитета, враћање основних функција здравственом систему и отварање економије.

Од 1. до 15. јуна путем сајта Управе за трезор биће отворен портал за пријављивање грађана за ову новчану помоћ, а одмах након 15. јуна почеће исплата и трајаће до краја јуна. Новчану помоћ примиће и сви вакцинисани пензионери, као и они који то намеравају да ураде током маја и за њих ће исплата ићи по аутоматизму, те није потребно да се пријављују.

Данас је усвојена и допуна Закључка владе од 2. априла 2020. године којом ће се накнада 100 одсто зараде исплаћивала само запосленима који су на боловању због потврђене заразне болести ковид-19, а вакцинисани су, као и запосленима који из здравствених разлога не могу бити вакцинисани. Остали запослени који се разболе од ковида добијаће 65 одсто зараде током боловања.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о личној карти чији је основни циљ реализација пројекта „Стоп бирократији“, а који предвиђа да грађани више неће плаћати трошкове оглашавања личне карте неважећом, већ ће бити довољно да је објаве неважећом на сајту Министарства унутрашњих послова. Том законском изменом предвиђено је и малолетницима изнад 16 година за издавање личне карте буде довољна сагласност само једног родитеља.

На данашњој седници усвојен је текст Меморандума о разумевању између влада Србије и Уједињених Арапских Емирата о техничким условима и начинима електронске валидације потврда о извршеној вакцинацији против ковид – 19 и потврда о извршеном тестирању. Након потписивања овог меморандума биће у употреби дигитални сертификати о вакцинацији којим ће се знатно олакшати путовање између две земље.

Усвојен је и Предлог закона о заштити пословне тајне, којим се усклађује систем заштите пословне тајне са релевантним прописима Европске уније. Тим законским предлогом инвестирање у стварање и примену интелектуалног капитала штити се правима интелектуалне својине – патентом, дизајном, ауторским правом, као и заштитом приступа знању које је привредном субјекту драгоцено, а није опште познато. Пословна тајна има важну улогу у размени знања између истраживачких институција и привредних друштава, посебно малих и средњих предузећа.

Влада је усвојила закључак којим су створени услови да Србија прихвати Повељу о програму партнерства „Зелени мост“, а која тренутно у чланству има 16 земаља Европе и 16 невладиних организација. Приступањем Србије ствара се оквир за сарадњу са земљама потписницама, са идејом да се убрза глобални прелазак на зелену економију промовисањем технологија и најбољих пракси. Суштина Повеље је да се убрза промоција стратешких инвестиционих пројеката, чије спровођење подразумева различите облике партнерства у домену јавног и приватног сектора, а где јавне иницијативе играју важну.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vlada-usvojila-uredbu-o-dodatnih-3000-dinara-za-vakcinisane-gradjane/