ВЛАДА ЗАБРАНИЛА ЛОКАЛНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ДА ДАЈУ ИНФОРМАЦИЈЕ О ОБОЛЕЛИМА ОД КОРОНАВИРУСА

Влада Србије донела је одлуку по којој се локалним штабовима за ванредне ситуације, као и здравственим установама забрањује да обавештавају јавност о броју оболелих и смештених у болнице.

Kако је наведено, за све информације у вези са епидемиолошком ситуацијом убудуће ће бити задужен Kризни штаб Републике Србије, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић.

„Полазећи од тога да информисање становништва о стању и последицама заразне болести представља посебну меру за заштиту становништва од заразних болести, те да мере које су у функцији спречавања ширења заразне болести, сагласно закону, Влада је закључила следеће:

1) У условима проглашеног ванредног стања, апсолутни императив је да грађани добију искључиво проверене и тачне информације у вези стања и последица заразне болести COVID-19″.

2) За обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен је Kризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 (у даљем тексту: Kризни штаб), на чијем је челу председница Владе. Сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Kризни штаб;

3) Градоначелници, односно председници општина и штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе задужују се да све информације у вези стања и последица заразне болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2 у јединицама локалне самоуправе усмеравају искључиво ка Kризном штабу, који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности;

4) Здравствене установе, здравствени радници или правна лица које обављају здравствену делатност, медицинске информације искључиво у делу мера које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, које те информације даље усмеравају ка Kризном штабу;

5) Обавештења о предузетим здравственим мерама и другим информацијама које се односе на лечење болести COVID-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, дата јавности од стране неовлашћених лица не могу се сматрати тачним и провереним, уз могућност примене прописа који се односе на одговорност и правне последице за ширење дезинформација у периоду ванредног стања.

То практично значи да ће Паланчани остати ускраћени за сваку информацију о ширењу корона вируса, о броју оболелих, о стању у здравственим установама, а новинари овдашњих медија ће морати да све податке и информације траже од Kризног штаба Републике Србије у Београду.

Или ће грађани и новинари моћи да се информишу преко званичног сајта COVID-19 где је тренутно податак од 29.03. по коме у Паланци има 1 позитиван на корона вирус.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vlada-zabranila-lokalnim-institucijama-da-daju-informacije-o-obolelima-od-koronavirusa/

2 comments

    • žak on 01/04/2020 at 08:41

    Nije bitna zabrana već razlog! Baš ih briga za ustavnu obavezu davanja podataka.
    nije komunizam nego nešto „lepše“, imaju u svojim redovima Gebelsa!

    • Ja on 31/03/2020 at 23:55

    Auu, komunizam is back!!!

Komentari su onemogućeni.