ВЛАДИКА ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА 46. ПАТРИЈАРХА СПЦ

Митрополит загребачко љубљански Порфирије (Перић) данас је изабран за 46. наследника на трону Светог Саве, када је његово име из јеванђеља извукао монах Матеј, а преостала два кандидата која су добила подршку 36 чланова Сабора били су и владика бачки Иринеј и бањалучки Јефрем.

Његов избор огласила су и звона са Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду.

Владика Порфирије рођен је 1961. године у Бечеју, а на крштењу је добио име Првослав.

Основну школу завршио је у Чуругу, а Гимназију у Новом Саду.

Замонашио га је актуелни владика бачки, а тада јеромонах Иринеј (Буловић), у манастиру Високи Дечани, 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је тада епископ рашко-призренски, а касније патријарх Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

Постдипломске студије завршио је у Атини, а потом долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

„Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Немац – он је љубав, а Црква није на овом свету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човека који се не пита о смислу својег постојања“, рекао је Порфирије једном приликом објашњавајући зашто је постао монах.

Докторирао је 2004. на Богословском факултету у Атини, а на катедри Пастирске психологије београдскког Богословског факултета наследио је чувеног психијатра и академика др Владету Јеротића.

У манастиру Ковиљ био је веома предан излечењу младих од зависности.

То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда.

Године 2005. формирао је терапијску заједницу „Земља живих“, која је призната као најуспешнији пројекат за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

Епископ Порфирије је, већ деценију председник Управног одбора српског привреднго друштва “Привредник“ у Загребу, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Као представник свих цркава и верских заједница 2005. године изабран је за члана Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), а Савет га је за свог председника изабрао 2008.

Сабор му је 2010. године поверио да утемељи свештеничку службу у Војсци Србије.

Своје стручне богословске радове је објављивао у часописима у земљи и у свету.

„Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница. Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, а његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима“, пише, између осталог, у његовој званичној биографији.

Од јула 2014. митрополит је загребачко-љубљански. Тада је поручио да на нову дужност одлази „с радошћу, без предрасуда и отвореног срца у односу на све грађане Хрватске и Словеније“.

„Поздрављам све католике, протестанте, све хришћане, браћу других вероисповести, поздрављам и атеисте и агностике. Увек ћу искрено бити спреман за дијалог са свим људима, а дијалог, праштање и помирење биће начела која ћу настојати да примењујем у пракси“, рекао је тада Порфирије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vladika-porfirije-izabran-za-46-patrijarha-spc/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Душан on 18/02/2021 at 18:28

  НЕДОСТОЈАН! Незамисливо и недопустиво је да наследник Светог Саве на трону целива руку архијеретику римском папи.

   • Aleksandar on 18/02/2021 at 21:02

   Blago tebi!

    • Neko iz mase on 19/02/2021 at 09:29

    Po meni je jos veci problem preterana bliskost s vlastima. Bice upamcen kao politicki patrijarh sigurno.

    Koliko je samo radio na smanjivanju slobode nezavisnih medija kao clan REM – a.

     • Ana on 19/02/2021 at 16:52

     Neverovatno koliko imate mržnje u sebi i negative da vam sve smeta.
     Pa čak i crkva. Da li ste pročitali vest o čemu se radi i koliko je čovek inteligentan i nacitan.
     Za ime Boga.. Da li ćete ikad napisati nešto pozitivno ili samo da mracite pojavom i komentarima.

Komentari su onemogućeni.