ВОЋЕ У СРБИЈИ НАЈСКУПЉЕ ЗА ПОСЛЕДЊИХ 15 ГОДИНА

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић рекао је данас да је воће у Србији ове године, осим вишања, најскупље за последњих 15 година, а разлог је што је промрзло у скоро свим европским земљама,  највише у Источној Европи.

Он је за Бету рекао да је на повећање цена воћа делимично утицала и пандемија вируса КОВИД-19 јер је због садржаја витамина који се препоручују у борби против те инфекције порасла и тражња.

„У Србији су кајсије измрзле на 85 одсто површина, остале су само у брдским пределима где је било мање мраза и зато коштају од 150 до 200 динара“, рекао је Кесеровић.

Додао је да се то воће прошле године продавало по цени од 45 до 60 динара по килограму а да је лошијег квалитета за производњу ракије коштало 35 динара, а ове године је 60 динара.

Високу цену, према његовим речима имају и јабуке које се извозе по 0,73 евра по килограму или за око 85 динара.

Произвођачи јагода су овог пролећа зарађивали до 25.000 евра по хектару, зависно од висине приноса.

Најскупља је, како је рекао, боровница, килограм на домаћем тржишту кошта од три до четири евра, а извози се по просечној цени од 5,5 до шест евра.

„Ове године се показало да се улагања у савремене технологије у узгоју воћа исплате јер повећавају приносе који произвођачима доносе зараду и поправљају животни стандард“, рекао је Кесеровић.

Извор: Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/voce-u-srbiji-najskuplje-za-poslednjih-15-godina/

2 comments

    • Aca on 26/07/2020 at 09:25

    Istovremeno otkupna cena tog voća nikada niža u poslednjih 15 godina! Nešto tu ne štima!

    • Azanjac on 25/07/2020 at 22:28

    A višnja? 25 dinar kg, 20 za radnike i ostane 5 dinara. 15 kg višanja za jedan mali sladoled.

Komentari su onemogućeni.