ВОЈСКА СРБИЈЕ АНГАЖОВАЛА РЕЗЕРВИСТЕ КОЈИ СУ БИЛИ НА ЦИВИЛНОМ СЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА

Министарство одбране позвало је првих 60 грађана који су цивилно служили војску на радну обавезу од минимално седам дана у војноздравственим установама у Београду и Новом Саду, у којима ће бити смештене особе позитивне на вирус Covid-19.

По 30 грађана из Београда и Новог Сада који су служили цивилно војску ангажовани су у Војномедицинском центру Kарабурма и у Војној болници у Петроварадину, где тренутно раде на немедицинским пословима, односно адаптирању тих установа за пријем пацијената позитивних на Covid-19.

У Министарству одбране подвлаче да позивају војне обвезнике у складу са законом.

Грађани који су регулисали војну обавезу вршењем цивилне службе позивају се на захтев војноздравствених установа за формирање јединица радне обавезе, а позиви се упућују у складу са одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези за случај ванредног и ратног стања. Најпре ангажујемо оне који немају радно ангажовање, истичу у Министарству одбране.
Kако објашњавају, они који су служили цивилну војску не могу се распоредити у ратне јединице Војске Србије.

Они своју обавезу у резервном саставу извршавају у јединицама цивилне заштите и радну обавезу у јединицама радне обавезе. Радна обавеза у трајању од седам дана, а по потреби и дуже, подразумева ангажовање на задацима у војноздравственим установама за извођење немедицинских послова.
Ангажовање подразумева рад на дневном нивоу у трајању од осам часова, а у случају да се на пословима које радна обавеза подразумева остане дуже од осам часова за сутрадан је предвиђено коришћење слободног дана – наводе у Министарству, и додају да су сви позвани војни обвезници цивилно служили војни рок у

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vojska-srbije-angazovala-rezerviste-koji-su-bili-na-civilnom-sluzenju-vojnog-roka/