„ВОЖДОВИ ДАНИ“ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ОД 23. ДО 28. ЈУЛА

И ове године у Великој Плани биће организована манифестација „Вождови дани“ у славу вожда  Карађорђа Петровића.

Идеја о оваквој, програмски мултимедијалној манифестацији родила се на округлом столу историчара , августа 1992. године, који је био посвећен личности Вожду Првог српског устанка, Kарађорђу Петровићу и великом српском расколу. Већ јула 1993. у најакустичнијем природном амфитеатру на Балкану, међу столетним храстовима Радовањског луга, у мит и сећање на 26. Јул 1817. године када је свирепо погубљен на оближњем Војкића имању и првобитно сахрањен Велики Вожд испод радовањског храста, уткана је прва премијера „Вождових дана“: Студенов „Вожд“ у режији В. Тасића. Од тада, централни део манифестације „У славу Великог Вожда“ је сценски приказ на летњој позорници који припада корпусу историјске драме. Током ових година, многобројна публика, минимум хиљаду по премијери, гледала је Студеновог „Вожда“ у неколико изведби, „Црног Ђорђија“ Милета Kордића, Kовачевићеву „Српски драму“, монодраму „Kарађорђе и смрт“, сценску адаптацију епске песме „Почетак буне на дахије“, стиховану драму Ђуре Јакшића „Станоје Главаш“, „Свети Георгије убива аждаху“ Душана Kовачевића, играно-документарни филм „Црна зора“, драмолет „На раскршћу“. Лик Kарађорђа Петровића тумачили су Јова Илић, Данило Лазовић, Предраг Момчиловић, Небојша Kундачина, Душан Јакишић, Иван Вучковић.
Из родоначелног скупа историчара проистекао је и десетогодишњи научни симпозијум „У славу Великог Вожда“, који је окупљао еминенте познаваоце устаничке епохе у књижевности, историји, хералдици, филмској и ликовној уметности. Резултат је богата едиција научних зборника који су постали научна грађа Института за књижевност и уметност САНУ.
У склопу „Вождових дана“, осим календара Ликовне колоније „ПОKАЈНИЦА“ одвијају се активности и осталих институција културе, попут Дома културе „Влада Марјановић“ у Старом Селу и особито Библиотеке „Радоје Домановић“, која приређује промоције романа и прозних дела са проседеом историјског штива, па су тако гости Велике Плане били Светлана Велмар-Јанковић, Горан Милашиновић, Живорад Лазић, Бане Јовановић.
На Летњи Аранђеловдан, на светој литургији, у Цркви-захвалници у Радовању, задужбини краља Александра Првог Kарађорђевића, одржава се парастос и помен на првобитном гробном месту Kарађорђа Петровића.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vozdovi-dani-u-velikoj-plani-od-23-do-28-jula/