ВРЕДАН ЈУБИЛЕЈ: 90 ГОДИНА ПОЗОРИШТА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

Позориште „Масука“ у Великој Плани је навршило 90 година постојања, по чему је једно од најстаријих аматерских позоришта у Србији, али и региону.

Поводом овог изузетног јубилеја, у петак 18. јануара, у Центру за културу „Масука“, одржана је свечана академија, након које је приказана представа „Вила Сашино“, у извођењу домаћина, која говори о трагичној љубави и судбини краља Александра Обреновића и Драге Машин. На академији су уручене и „Масукине плакете“ глумцима и пријатељима позоришта који су оставили трага у раду или су на други начин помагали позориште Масука у Великој Плани.

За рођендан позоришта је узето Богојављење 1929. године, зато што је најстарији сачувани писани документ који помиње позориште у Великој Плани носи датум 19. јануар те године. То је позивница којом позоришно друштво „Велимир Масука“ позива грађане Велике Плане на богојављенску забаву у кафани браће Милојевић.

Према том документу, те вечери изведена су два позоришна комада: „На самртним мукама“ и „Мића из војске“. Од тог времена глумци овог позоришта припремили су и одиграли више од 200 представа.

Фото: Дејан Илић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vredan-jubilej-90-godina-pozorista-u-velikoj-plani/