четвртак, јун 20, 2024
Početna » ВРЕДАН ПОКЛОН НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Скулптура ”Торзо” Душана Џамоње

ВРЕДАН ПОКЛОН НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Скулптура ”Торзо” Душана Џамоње

од Паланка данас
0 Коментар
У априлу месецу, поред бројних посетилаца, у Музеј је „пристигла“ и једна скулптура у виду поклона Бранислава Лазаревића – Торзо познатог југословенског вајара Душана Џамоње (Струмица, 31.1.1928 — Загреб, 14.1.2009.).
Торзо (1955.) представља једну од малобројних вајарских радова који сведоче о трансформацији Џамоњиног уметничког концепта и ликовног израза током педесетих година. Сведену и редуковану фигурацију присутну на овом делу убрзо ће сменити апстрактна скулпторска решења.

Својим стваралачким деловањем Душан Џамоња обележио је историју југословенске скулптуре социјалистичког периода. Поред бројних вајарских дела израдио и низ пројектних решења за монументалне меморијалне споменике посвећене НОБ-у (на Козари, Подгарићу у Мославини, у Јајинцима код Београда…).

Као још један у низу бројних поклона Бранислава Лазаревића, овај гест указује на истрајност његовог искреног поверења према нашем Музеју. Величина Банетове личности оличена је и у скромности, не руководећи се тржиштем уметнина већ, попут свога оца Драгомира, жељом да вредне колекционарске предмете подели са свима нама.

Захвалност Банету Лазаревићу коју исказујемо овим путем, тек је делић неизмерног поштовања које гајимо према њему.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept