Početna » ВРЕЛО ЛЕТО ПРЕД НАМА: РХМЗ објавио дугорочну прогнозу, све до октобра

ВРЕЛО ЛЕТО ПРЕД НАМА: РХМЗ објавио дугорочну прогнозу, све до октобра

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је сезонску прогнозу до октобра ове године. Како можемо видети овог месеца ће температуре бити око просека, у јуну ће се кретати у просеку око 29. подеока, док ће у јулу бити и изнад 30 степени Целзијуса.

од Паланка данас
0 Коментар

Август ће кажу метеоролози бити паклен, температуре ће се кретати изнад вишегодишњег просека.Мај

Како се наводи у мају ће бити падавина, а температуре ће бити око просека.

– У целој Србији средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 14.0ºС. У целој Србији средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 25.1ºС – наводи РХМЗ и додаје:

Месечна сума падавина током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 52 мм.

Јун

– У већем делу Србије топлији и сувлји, а у Бачкој, Југозападној и Југоисточној Србији топлији и просечно влажан јун. У трећој декади јуна могућа појава топлотног таласа. Средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 1.0ºС до 2.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 17.8ºС. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1.0ºС до 2.0ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 28.7ºС – наводи се у сезонској прогнози:

– У већем делу Србије месечна сума падавина током јуна биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Бачкој, Југозападној и Југоисточној Србији ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 52 мм.

Јул

И јул ће у Србији бити топлији и сувлји уз појаву топлотних таласа.– Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за око 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19.4ºС. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 31.1ºС – стоји  на сајту РХМЗ.

Такође се наводи да ћесСредња месечна сума падавина током јула бити испод вишегодишњег просека са вредностима за 10 мм до 20 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 30 мм.

Август

– Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºС. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.7ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 31.4ºС – прогнозира РХМЗ:

– Месечна сума падавина током августа биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 39 мм.

Септембар

Према најави РХМЗ-а септембар ће у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у Источној и Југозападној Србији топлији и сувлји септембар. Наставак касног лета у првој половини септембра.

– Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14.3ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24.3ºС.

Октобар

Што се тиче октобра очекује нас просечно топао и просечно влажан октобар. Михољско лето.

– Средња минимална температура ваздуха у октобру биће у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.2ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 9.4ºС.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept