ВРШЊАЧКОМ ЕДУКАЦИЈОМ ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА

Од фебруара до октобра 2018. године, уз подршку Теленор фондације, Удружење „Свет речи“ из Велике Плане, реализује пројекат „ВРШЊАЧКОМ ЕДУКАЦИЈОМ ПРОТИВ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА“. Партнери на пројекту су једанаест школа (седам средњих и четири основне) из 10 општина и градова Србије. Пројектом су обухваћени ученици и професори образовних установа у Великој Плани, Смедеревској Паланци, Пожаревацу, Великом Градишту, Кучеву, Јагодини, Деспотовцу, Лапову и Београду.

Циљ пројекта је информисање, едуковање и подизање свести деце и младих, наставника, родитеља и шире локалне заједнице о проблему дигиталног насиља, њихово мотивисање на преузимање активне улоге у својој околини кроз подстицање акција креативног деловања које доприносе елиминацији овог проблема.

Пројектне активности информишу о новим облицима насиља и ризицима који настају са све већом употребом интернета и ширењу знања и вештина помоћу којих ће се насиље спречити и превентивно деловати. Пројекат укључује едукацију вршњачких едукатора и наставника – ментора који ће даље да едукују децу и младе о безбедном и одговорном понашању на интернету и друштвеним мрежама и који ће, заједно са њима да реализују сет активности у школама и на друштвеним мрежама путем којих ће информисати око 60.000 деце, младих, наставника, родитеља, старатеља и представника шире друштвене заједнице.

У сарадњи са Институтом за дигиталне комуникације и Аном Мирковић, у „Промек“ кабинету ТШ „Никола Тесла“ у Великој Плани је 28. марта организован тренинг на коме је учествовало 34 вршњачка едукатора и 15 професора који ће имати улогу ментора вршњачке едукације. На крају дана подељено је 49 сертификата. Учесници су имали прилике да кроз интерактивни рад сазнају нешто више о дигиталној комуникацији ( психолошкој основи) и злостављању и занемаривању на интернету и вршњачкој едукацији као најефикаснијој превентиви за сузбијање дигиталног насиља.

Извор Планамедиа

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vrsnjackom-edukacijom-protiv-digitalnog-nasilja/