ВУЧЕН И ГОЈКОВИЋ: ПАЛАНКА ДОБИЈА ТРГ КУЛТУРЕ

Председник општине, Никола Вучен са сарданицима, данас је у Министрству културе и информисања присуствовао састанаку са министарком, Мајом Гојковић где је разговарао о будућим пројектима који се односе на развој културе и обнови културних установа и објеката у нашој општини. Општина Смедеревска Паланка, до 1. фебруара ове године учествоваће са три пројекта на конкурсу који је расписписало Министраство културе и информисања, „Градови у фокусу“.

„Први пројекта који припремамо је реконструкција Kултурног центра, што подразумева адаптацију и осавремењавање позоришне сале, замену комплетне електричне инсталације, реконструкцију крова, фасаде и замену столарије.

Други пројекат се односи на обнову крова и фасаде зграде Народног музеја, чиме ће се завршити комплетна реконструкција ове културне установе.

Трећи, и најинтересантнији пројекат, чије идејно решење је већ одрађено, јесте изградња Трга културе испред зграде градске библиотеке „Милутин Срећковић“. Пројектом је предвиђена комплетна реконструкција дела улице 10. октобара, од пешачке зоне до већ уређене Француске улице. То подразумева и постављање нове лед расвете и садњу младих стабала. Трг културе у свом саставу имаће амфитеатар који ће служити за одржавање културних вечери, концерата на отвореном и разних музичко-плесних програма. Поред тога, што ће Трг културе бити првенствено намењен културним дешавањима, добићемо нову пешачку зону за одмор и уживање. На том месту предвиђена је и изградња прве велике чесме у граду.

Захвални смо Министарству културе и информисања, посебно министарки, Маји Гојковић, на подршци коју пружа за развој културе у нашој општини. Такође велику захвалност дугујемо и самосталној саветници у области позоришно-плесног стваралаштва и установа културе из области сценског и сценско-музичког стваралаштва у министарству културе, Ђурђијани Јовановић за трогодишњу сарадњу и подршку.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vucen-i-gojkovic-palanka-dobija-trg-kulture/

2 comments

  • El Baja on 15/01/2021 at 08:20

  U „Politici“ je od 19.12.do 11.1. objavljivan feljton prof. Milorada Stojića „Trezor duhovnog središta neolitskog Medvednjaka“.
  Čitajući ovaj feljton nametnulo mi se pitanje: Zašto u Palanci ne postoji mesto gde će biti izloženi artefakti ne samo iz Medvednjaka, već i iz Selevca i drugih arheoloških lokaliteta iz naše opštine? Prostor koji postoji u sadašnjem Muzeju je simboličan.
  Lepo je što će Palanka imati Trg kulture. Možda bi bilo lepše i korisnije da ima modernu zgradu biblioteke (bivša zgrada pošte već 50 godina ne može da služi ovoj nameni) ili pomenuti izložbeni prostor.
  Arheološka zbirka uz postojeću zbirku slika mogla bi da privuče mnoge da dođu u Palanku i upoznaju se sa kulturnim dobrima koji se kod nas čuvaju. Tzv. “ kulturni turizam“.
  Možda je o tome g. Vučen trebalo da razgovara sa g-đom Gojković.

   • Trautov pomoćnik on 16/01/2021 at 01:52

   Slažem se sa izrečenim. Sjajno zapažanje.

Komentari su onemogućeni.