среда, мај 29, 2024
Početna » ВУЧЕВИЋ: Нова влада донеће мере за побољшање наталитета, више новца за породице

ВУЧЕВИЋ: Нова влада донеће мере за побољшање наталитета, више новца за породице

Мандатар нове владе Милош Вучевић рекао је да је питање демографије и брига о породици темељ стабилности и напретка друштва и да ће нова влада предложити већа издвајања за породице са децом.

од Паланка данас
0 Коментар

„По предлогу председника Републике, нова влада, након формирања, донеће одлуку да родитељи за рођење првог детета добију укупно 500.000 динара, што је 15 пута више него 2012. године, када су добијали укупно 32. 000 динара. За друго дете 600.000 динара, што је пет пута више него 2012. године, односно до 2012. године. За треће дете укупно 2,1 милион динара. И четврто дете укупно 2, 9 милиона динара, што је 10 пута више него што је било до 2012. године“, рекао је Вучевић у експозеу.


Он је рекао да ће нова влада радити на томе да ослободи од пореза на доходак мајке са четворо или више деце, односно мајке које одгајају или су одгојиле четворо или више деце.

„Узимајући у обзир позитивна искуства породичне политике земаља Европе можемо покренути иницијативу за оснивање Фонда за породичну и дечју будућност која би на националном нивоу деловала као јавна установа при Министарству за бригу у породици и демографији. Основна функција фонда била би праћење изазова и потреба са којима се суочавају савремене породице, као и да се другим државним органима, локалним самоуправама и организацијама циљног друштва планира, припрема, координира и спроводи пројекта од значаја за породицу и децу“, рекао је он.

Циљ ће бити и како је рекао Вучевић, оснивање Канцеларије за породицу у локалним самоуправама са задатком ефикасног спровођења и примене позитивних мера и пројеката.

„Тежићемо ка усвајању Националне стратегије за породицу, у којој би се дефинисали стратешки правци политике дугорочног очувања и јачања породице и породичних вредности. Овакву стратегију су усвојиле Мађарска и Италија“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да ће се нова влада борити да мајке већег броја деце добијају посебан статус и да се њихова улога у друштву препозна као изузетно добра и друштвено корисна.

„Изменити закон о финансијској подршци породице са децом из 2018. године, који у члану 23. предвиђа родитељски додатак за треће и четврто дете на период од 10 година, али само за децу која су рођена од 1. јула 2018. године. Пошто за треће и четврто дете за родитељски додатак дајемо средства до десете године детета, онда треба да размотримо, да то променимо тако да важи за треће и четврто дете које је рођено, односно било живо у тренутку доношења закона“, рекао је он.

Вучевић је нагласио да дуготрајни пад наталитета доводи до последица као што су старија популација, мање радне снаге, мањи економски раст, мањи извори прихода за пензионере и повећани медицински трошкови потребни за старачком негом.

„Према подацима од међународних нација на глобалном нивоу, 28 одсто влада усвојило је мере за подизање стопа наталитета. У Европи је тај број највећи. Најчешће мере које се примењују су бонуси за бебе, новчана давања за породице, плаћено одсуство са посла и за мајку и за оца, пореске олакшице, флексибилно радно време“, рекао је он.

Снажна и стабилна породица је кључни национални интерес сваке озбиљне државе, а подршка породици, деци и родитељству је један од стратешких приоритета национално одговорне државне политике, рекао је Вучевић и изнео податке према попису.

„Према подацима пописа из 2022. године стопа рађања у Србији је 1,35 деце по жени. На попису из 2011. године Србија је имала 7.186.862 становника, а на попису из 2022. је пало 6. 647.000 становника. Просечан број чланова домаћинства је 2,55. Према попису из 2022. године у Србији има 1.311.712 породица са децом. Од тога више од 50 одсто чине породице са само једним дететом. Породица са двоје деце има 473.669, са троје деце 102.858, док породица са четворо деце има само 17.843, а породица са петоро и више деце 5.516 породица“, рекао је он.

БОНУС ВИДЕО-Паланачки кисељак уранак

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept