ВУЧИЋ: МАСОВНО ТЕСТИРАЊЕ; ТРЕЋА ЖРТВА КОРОНЕ; РАЗМАТРАНА ИЗОЛАЦИЈА БЕОГРАДА

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, након разговора са кинеским стручњацима, промену приступа у борби против корона вируса, која подразумева већи број тестирања, али и изолацију и лакше оболелих људи.

„Променићемо свој приступ и уз подршку кинеских пријатеља кренућемо на масовна тестирања. Очекујте драстично увећање за 48 сати. Имамо довољно тестова за прве дана драстичног увећања. У међувремену добићемо нове тестове И људе који могу да проведу те тестове“, рекао је Вучић.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да се држава до сада трудила, уз надзор стручних људи, да пандемијску криву успори, али да вирус суштински није био нападнут.
Из разговора са кинеским стручњацима, каже, представници државе су много тога сазнали, а било је речи о три ствари -како и на који начин да здравствено, медицински третирамо и нападнемо корона вирус, које су додатне мере које држава може и мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обави свој посао, као и економске мере да се олакша криза, односно омогући да грађани преживе период и имају пристојну будућност у земљи.
Вучић је указао да је прихваћен кинески модел, додајући да су се многе земље утркивале у томе ко ће најбоље за себе политички да одигра, а нико није знао како и шта урадити.
Указао је да је ово што је планирано тешко урадити, да ће бити много проблема у техничком смислу, а држава ће се борити дупло снажније него до сада.
„Кинески лекари кажу да је ово као када имате гангрену на нози и сваки дан успешно одсецате пола милиметара, али она расте на другу страну и стално се шири, те је питање тренутка када ћете изгубити организам. Циљ је да обухватимо што више људи, да све похватамо који су заражени и третирамо их. Тиме ћемо захватити и мали део готово здравог ткива, а оно што ћемо одстати биће потпуно здрав организам. Тако су Кинези победили вирус, а код њих је у једном граду, сличан величини Србије, криза трајала 29 дана“, објаснио је он.
Због тога, наглашава, да је потребно потпуно поштовања мера, наводећи да су кинески експерти рекли да је добро што је уведне полицијски сат, да не мора да се прошириују, али да људи морају бити дисциплинованији.
Најавио је да ће полиција да пооштрено контролише људе у изолацији и да ће казне бити строге.
„Видећете прве људе који ће добити 3 до 12 година затвора. Ти људи угрожавају хиљаде живота“, подвукао је он.
Вучић је казао да ће се спроводити тријажа уз помоћ кинеских експерата и да ће лакши болесници бити смештани у посебну изолацију са много излаза и улаза.
„Спремни смо да одмах 3.000 кревета направимо за најлакше болеснике, да ипратимо њихову болест од почетка до краја, а то ће бити или на сајму или Студентском граду у Београдз, у Хали Чаир у Нишу, Спенсу у Новом Саду. Сутра о томе одлучујемо, а наша војска за један дан може 3.000 кревета поставити. Да ништа не препуштамо случају“, додао је он.
Вучић је указао да ће се за средње болеснике користити неинвазивни респиратори, а за теже инвазивне клиничке респираторе које имамо све више.
Казао је да су кинески стручњаци рекли да су задовољни нашим терапијским протоколима и што лекари користе Хлорокин.
Рекли су, пренео је, шта је добро и да су спремни да помогну са деловима кинеске традиционалне медицине.
„Стриктна изолација сваког оболелог и то ћемо морати да постигнемо, ако не имаћемо Италију, Шпанију овде у Србији. Све је то само питање времена, боље ми да кренемо у напад него да корона изједа цео наш организам“, нагласио је он.
Рекао је да је неопходно да будемо агресивнији, а да смо се до сада само бранили.
„Сада је време да кренемо у офанзиву и покажемо да будемо јачи да нападнемо вирус. Нема шансу вирус да се шири ако нема контаката“, подвукао је он.
Рекао је да ће разговарати са Галеником да почне да производи Хлорокин, иако га имаммо за хиљаде болесника.
Србија ускоро међу 20 земаља са највише респиратора
Србија ће захваљујући подршци Кине, али и набавци респиратора на другим странама, за 10 до 15 дана бити пропорционално по броју респиратора међу првих 20 земаља у свету, изајвио је данас председник Србије Александар Вучић.
Вучић је поручио да је бескрајно захвалан Кинезима јер су нам помогли, с обзиром да су респиратори сада злато на тржишту.
„Нико неће да их прода, Кинези нам дали значајну количину респиратора, а од њих смо и купили део“, рекао је Вучић додајући да је их веома тешко наћи на тржишту и да углавном могу да се нађу у Кини.
Како је рекао, Србија је купила и део респиратора на тзв. полуцрном тржишту.
Вучић је казао да клинички респиратори коштају 26.000 до 40.000 евра, као и да не могу на тржишту да се нађу ни за 200.000 евра, пошто могу да спасу многе животе.
„Успећемо да у року од 10 до 15 дана имамо три пута више слободних респиратора него пре ове кризе. Србија ће пропорционално броју становника бити међу првих 20 земаља по броју респиратора“.
Додао је да немамо довољно неинвазивних респиратора за лакше болеснике и да морамо и њих да набавимо како не би дошли у ситауцију да морамо да бирамо чији ћемо живот да спасимо.
Србија рачуна и на помоћ Кине у даљој набавци опреме, али и када је реч о експетском знању и лекова, навео је Вучић.
Како је рекао, следеће недеље имаћемо бар 20 милиона хирушких маски, пошто смо преоријентисали рад наших предузећа и покренули производњу.
Вучић је рекао да је покренута и производња квасца у фабрици у Сенти.
Додаје да је од пресудног значаја да наши лекари издрже пошто су већ уморни јер раде и до 18 и 19 сати дневно.
„Никада нећемо моћи да изразимо дозу захвалности коју заслужују“, рекао је Вучић.
Трећа жртва короне, жена од 60 година
Председник Александар Вучић саопштио је вечерас да је још једна особа у Србији преминула услед вируса корона.
„Пре нешто више од сат времена преминула је још једна особа. Реч је о особи женског пола, од 60 година, која је преминула у КБЦ “Драгиша Мишовић“ и она се званично води као трећа жртва вируса корона у змељи“, рекао је Вучић на прес конференцији након састанка са лекарима из Кине, којем су присуствовали и премијерка Ана Брнабић, као и чланови оба кризна штаба.
Како је пренео, пацијенткиња није имала тешку клиничку слику.
„У сваком случају, број оболелих се повећава из дана у дан, а рекао бих и због лоше методологије, у којој смо давали два пута дневно број заражених. Сада ћемо то чинити једном, у 15 сати, онако како то раде друге европске земље“, рекао је Вучић.
Он је истакао да су се надлежни до сада трудили, и како је рекао, делимично успели да, не само уз надзор, већ и уз кључну улогу лекара, успоре пандемијску криву, како не би дошло до експоненецијалног раста оболелих, као што је случај у неким земљама.
„Али, нисмо суштински напали вирус”, констатовао је Вучић.
Сад више него икад потребно да се остаје код куће
Председник Александар Вучић апеловао је вечерас још једном на све грађане да остану код куће и захвалио свима који се боре и вредно раде, и дисциплиновани су, јер је, понавља, смисао свих мера да се сачувају животи.
“Све што радимо и боримо се, ништа не вреди уколико људи у Србији не буду разумели да нам је неопходна помоћ, да нам је више него било шта потребно да остану кући”, рекао је Вучић на прес конференцији.
Замолио је све, а посебно старије грађане, да издрже у својим кућама, или ако су на селу, без контакта са другима или, макар, на довољној удаљености, или са заштитним маскама.
Председник је захвалио свима који се, каже, у овој ситуацији боре и вредно раде.
“Лекарима, медицинским сестрама, радницима у фабрикама, који спремају храну, фармацеутима , који много раде да би Србија спремно, колико је могуће, дочекала ову ситуацију”, навео је Вучић.
Председник је захвалност упутио и новинарима, јер, како каже, без обзира на све разлике, гледају да дају свој допринос да победимо вирус.
“Хвала свим дисциплинованим грађнима који воле и поштују државу. Ово што радимо, не радимо зато што је то нама потребно, као што би неки да представе, већ да бисмо сачували животе људи”, поручио је Вучић.
Размишљали смо да изолујемо Београд
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је размишљано да се изолује Београд.
Упитан да ли се, после разговора са кинеским стручњацима, разматра могућност да се изолују градови и региони, Вучић је одговорио да се размишљало о томе да се изолује Београд и посебно 10 општина које су жариште.
„Чим то буде потребно, ми ћемо то урадити”, поручио је он.
Најавио је да ће од сада све мере бити донете након разговора са кинеским стручњацима.
Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vucic-masovno-testiranje-treca-zrtva-korone-razmatrana-izolacija-beograda/