ВУЧИЋ: ПРЕДЛОЖИЋЕМО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД ЧЕТВРТКА У 18 ДО СУБОТЕ У 5 УЈУТРУ

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра на Кризном штабу, заједно са премијерком Аном Брнабић, изаћи с предлогом да забрана кретања почне од четвртка у 18 до суботе у пет ујутро.

Вучић је, на РТС-у, објаснио да се том мером жели добити дан и по који су важни, како би дошли до пет до седам дана заредом са растом инфекције испод пет одсто, како кажу стручњаци.

Јер, када будемо то имали, бићемо близу да зараза изгуби снагу, подвукао је он.

Казао је да ће овај пут забрана кретања бити двоструко краћа него што се очекивало.

Истовремено је најавио да неће бити забране за пензионере, који ће у петак моћи да буду цео дан на улици, а не само после 18 часова.

Вучић је подвукао да ће се то све спроводити уз додатно правило на којем инсистира епидемиолог Кон, а то је забран окупљања више од пет људи.

Окупљање више од пет људи биће прекршај, поручио је он.

Вучић је истакао да се бројке крећу у добром смеру, рекавши да, процењује, на основу бројки од после подне, да ће сутра бити на четири или ниже.

Указао је да се од понедељка иде на отварање кафића и ресторана, и да Србија почиње да живи и ради.

Наш предлог је због тога рационалан, јер како да кажемо људима да отварају кафиће, а да не могу то да припреме, а сада ће имати и суботу и недељу за припрему, објаснио је он.

Вучић је казао да ће с тим предлогом изаћи пред Кризни штаб, иако влада може сама да донесе одлуку, али му је важно да се струка с тим сложи.

Иначе је казао да је то нешто сто је струка и тражила.

Подсетио је да је од почетка говорио да ће слушати струку, и да је увек питао Кона, Кисић-Тепавчевић, да је Стевановић био увек за најжешће мере, јер он ради са болесницима и волео би да буде све време карантин, јер не жели да види људе на респиратору.

Указао је да је др Несторовић имао нешто другачији став, и да није било једногласје на састанку два кризна штаба, јуче ујутру, због чега су он и премијерка сада свој предлог ставили на папир.

Могли смо да донесемо одлуку, јер ми то доносимо. Не бежимо од одговорности, али захвалан сам лекарима и желимо да одлуке буде донета на Кризном Штабу, објаснио је он.

Казао је да је предлог оно с чим ће бити сви задовољни, јер је урађено што је струка тражила.

Уједно је рекао да сви сада знају како би решавали ситзацију, пошто су сви и стручњаци у фудбалу и сада постали експерти за корона вирус.

У почетку су лекари били звезде које спасавају, а када је опасност била мања кренула је хистерична кампања против њих, навео је Вучић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vucic-predlozicemo-policijski-cas-od-cetvrtka-u-18-do-subote-u-5-ujutru/