XIII ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ 2019.

Од 21. до 27. јануара по тринаести пут биће обележена Европска недеља превенције рака грлића материце великим бројем различитих активности.

Циље је да се унапреди свест јавности о могућностима и важности превенције рака грлића материце. Носилац свих активности је Европска асоцијација против рака грлића материце, а наша земља је од самог почетка укључена у обележавање овог важног догађаја.

Слоган овогодишње кампање је да „Рано откривање може спречити рак грлића материце„, а циљ је да се, као и претходних година, женама пренесе порука да је рак грлића материце озбиљна болест која се адекватним мерама превенције и правовременим откривањем може спречити или успешно лечити.

Рак грлића материце – један од водећих узрока обољевања и умирања
И поред доказаних мера превенције рак грлића материце у нашој земљи већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији.

Са стопом обољевања од 29,4/100.000 и умирања од 12,2/100.000 становника наша земља се налази на неславном петом месту у Европи. Сваке године, око 1.300 жена оболи, док приближно 500 изгуби живот од овог обољења које се може спречити, што додатно истиче значај интензивирања активности којима се пажња жена усмерава не само на могућност, већ и на неопходност коришћења доступних мера превенције.

По подацима Популационог регистра за рак, на подручју града Београда више од 4.600 жена живи са овом болешћу, док сваке године од ње умре око 100 наших суграђанки.

Само у току 2017. године регистровано је 166 нових случајева болести. Иако је највећи број оболелих жена из старосне групе 40-59 година, последњих година приметно је повећање броја случајева у млађој популацији, тако да је карцином грлића материце у 2017. години био на трећем месту најчешћих узока смрти жена генеративног доба (15-49 година) у нашем граду.

Један од разлога велике смртности од овог обољења у нашој популацији јесте и чињеница да је у првој фази ова болест углавном без симптома, или су они неспецифични, па се готово 2/3 жена први пут јави гинекологу када је болест већ узела маха. Тада само лечење постаје тешко и неизвесно, и поред оперативног захвата захтева примену агресивне радиотерапије, што доводи до значајног продужења лечења и различитих компликација, а све то значајно повећава трошкове и умањује шансе за излечење.

Већина ових случајева могла се спречити да је болест откривена у раној фази и да се на време приступило лечењу.

Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАМО О РАKУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Рак грлића материце је злоћудни тумор, локализован на доњем делу материце окренутом ка вагини, који настаје када се неке ћелије грлића материце измене и почну да се неконтролисано умножавају. Најчешће се јавља између 35. и 50. године живота.

ДА ЛИ СЕ РАK ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ?

Развој ове болести се може спречити откривањем раних премалигних промена у ћелијама површинског слоја грлића материце. Неке од ових промена су благе, често без икаквих симптома, и могу се спонтано повући, али постоје и оне које, уколико се на време не уклоне, у периоду од неколико година могу да прерасту у рак грлића материце.

СИМПТОМИ KОЈИ УПОЗОРАВАЈУ НА ПОСТОЈАЊЕ РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

крварење у току и након сексуалног односа
крварење између две менструације
продужено менструално крварење
крварење након менопаузе
појачани вагинални секрет и поред примењене терапије
поновљене ранице или оштећења слузокоже грлића
бол у крстима или нози, отицање ноге
Постојање једног или више наведених симптома буди сумњу на постојање рака грлића материце и никако их не треба занемарити, нарочито уколико трају дуже времена или уколико се понављају. Уколико их уочите, обратите се свом изабраном лекару!

KОЈИ СУ НАЈЧЕШЋИ ФАKТОРИ РИЗИKА ЗА НАСТАНАK РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?

Основни фактор ризика је дуготрајана инфекција одређеним типовима Хуманих папилома вируса (ХПВ).

Постоји преко 100 типова ХПВ-а, од којих око 40 изазива инфекције слузокоже полних органа код оба пола. Неки од њих узрокују промене у површинским ћелијама грлића материце из којих временом може да се развије рак грлића материце.

У 99,7% случајева рака грлића материце постоји ХПВ инфекција! У чак 70% случајева узрочник је неки од високоризичних типова ХПВ-а (16 и 18), који су доказано онкогени!

Инфекција овим вирусом је честа код сексуално активних људи и најчешће пролази сама, без збиљнијих здравствених последица. Међутим, уколико ХПВ инфекција траје дуже времена, ризик за настанак рака грлића материце знатно се повећава.

ХПВ инфекција је неопходан али не и довољан фактор ризика за настанак рака грлића материце!

KО ЈЕ ПОД ПОВЕЋАНИМ РИЗИKОМ ОД НАСТАНKА ОВОГ KАРЦИНОМА?

Под великим ризиком од настанка рака грлића материце су жене :

пушачи,
са ослабљеним имуним системом (ХИВ инфекција, имуносупресивна терапија),
које су рано ступиле у сексуалне односе (пре 16. године живота,)
које су имале велики број сексуалних партнера,
које упражњавају сексуалне односе без заштите (кондома),
које не иду на редовне контролне прегледе,
које више година користе оралне контрацептиве,
са прекомерном телесном тежином,
са честим упалама вагине и материце.
KАKО МОЖЕТЕ СМАЊИТИ РИЗИK ОД НАСТАНKА РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ?
Одласком на превентивне прегледе и редовне контроле код гинеколога;
Јављањем на организовани скрининг за рак грлића материце (када добијете позив из дома здравља);
Познавањем симптома ове болести и одласком код лекара уколико се уочи неки од њих;
Вакцинисањем против ХПВ уколико спадате у циљну групу за примање вакцине.
ЗАШТО СУ ВАЖНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ?

Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промена на грлићу материце пре него што се развије малигно обољење. Што се раније открију промене, лечење је лакше и успешније. Kада се рак већ развије, третман постаје тежи, а његов успех је мање загарантован.

Запамтите, у почетним стадијумима болести најчешће нема никаквих симптома!

Здравље

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/xiii-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice-2019/