ЗА 24 САТА 24.000 ЗАХТЕВА ЗА ЗАМЕНУ ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

zdravstvena-knjizicaДирекција за електронску управу саопштила је данас да је у последњих 24 часа предато 24.000 захтева за замену старе здравствене књижице за нову електронску картицу и апеловала на стрпљење корисника због великог броја пристиглих захтева.

Услед огромног броја пристиглих захтева, рад националног Портала еУправа (www.euprava.gov.rs) од јуче је радио отежано због великог интересовања за услугу, наводи се у саопштењу Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Како се наводи, Дирекција апелује на кориснике да буду стрпљиви и подсећа их да је крајњи рок за подношење захтева за издавање електронске картице здравственог осигурања 31. децембар.

У саопштењу се објашњава и које кораке корисници треба да учине приликом подношења захтева за замену старе здравствене књижице за нову електронску картицу здравственог осигурања.

  1.  – идите на веб страницу: еуправа.гов.рс
  2. – кликните на банер на почетној страници Портала еУправа. Одаберите филијалу или испоставу на основу податка из старе здравствене књижице.
  3. – попуните електронски образац (образац је доступан и на језицима мањина).  У овом кораку се можете одлучити да ли желите да нову картицу здравственог осигурања преузмете лично, или да вам буде достављена на адресу на којој сте пријављени у бази РФЗО, односно адресу која је понуђена као опција на екрану, прецизира се у саопштењу.  Такође се апелује на грађане да уколико попуњавање захтева дуго траје онда може доћи до проблема и услуга ће бити обустављена, па је потребно да корисник потуно изађе из интернет прозора, поново га отвори и покрене услугу од почетка.
  4.  – након тога, добићете генерисану уплатницу. Напомиње се и да је уплату потребно извршити према инструкцијама добијеним преко Портала (број рачуна и позив на број);
  5.  – након извршене уплате, на свом профилу, на Порталу еУправа, можете пратити статус захтева: када је прокњижена уплата, када је РФЗО узео захтев у обраду, као и када је РФЗО израдио картицу здравственог осигурања.
  6.  – када је картица израђена, добићете информацију на свом профилу на Порталу еУправа, односно путем мејла или СМС-а (уколико сте ту опцију подесили на свом корисничком налогу на Порталу еУправа) да можете да је преузмете, или да вам је послата на одабрану адресу.

Уколико постоји проблем приликом отварања налога или пријаве на постојећи налог, треба контактирати на оффицеЖдеу.гов.рс .

Грађани се подсећају да ће се приликом уношења ЛБО броја, сви подаци повући из базе РФЗО у којој се налазе сви осигураници који се воде на носиоца осигурања.

Уплатница ће се генерисати за све чланове који се воде на осигураника, цена издавања једне картице је 400 РСД и 69 РСД су трошкови доставе, уколико се корисник одлучи за ову опцију.

Како се наводи, најстаријим суграђанима је омогућен прави кориснички сервис за електронско подношење захтева уз помоћ ГУ Београда и студената Факултета организационих наука.

Тимови ће од понедељка, бесплатно ићи по домовима за старе који припадају ГУ Београд и уз наше најстарије суграђане предавати захтеве за издавање нове здравстене књижице, наводи се у саопштењу.

Грађани који су већ уплатили износ таксе а нису предали захтев на филијалама РФЗО, могу да понове захтев преко Портала и да поново и плате, уз избор да ли желе доставу на одабрану адресу или не. Првобитну уплату могу повратити стандардном процедуром повраћаја административне таксе.

Дирекција за електронску управу апелује на кориснике да приликом уплате трошкова за израду нове електронске картице здравственог осигурања следе инструкције са Портала еУправа.

Напомиње се и да ће, када је реч о грађанима који захтеве подносе онлине, РФЗО почети са процедуром израде нове електронске картице тек пошто добију информацију о уплати на жиро рачун и по позиву на број из генерисане уплатнице коју корисници аутоматски добијају на Порталу еУправа.
(Танјуг)

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-24-sata-24-000-zahteva-za-zamenu-zdravstvenih-knjizica/