Početna » За 3 месеца пројекта прераде остатака хране, смањене емисије штетних гасова за 16 тона

За 3 месеца пројекта прераде остатака хране, смањене емисије штетних гасова за 16 тона

Емисије штетних гасова смањене су за 16 тона за три месеца колико је трајао пројекат прераде хране ради добијања зелене енергије, које су спровеле Уједињене нације за развој (УНДП) у партнерству са Министарством заштите животне средине.
Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сандра Докић рекла је новинарима након представљања резултата пројеката да је отпад од хране на глобалном нивоу велики проблем, имајући у виду да од укупне количине комуналног отпада, 45,6 одсто је управо биоразградиви отпад – а то је отпад од хране.

„То је отпад који настаје у току саме припреме хране и исто тако након конзумације они остаци који су велики проблем јер око 90 одсто од тога заврши на депонијама“, рекла је Докић у просторијама Уједињених нација у Београду.

Министарство заштите животне средине има намеру да регулише ову област тако што ће изменити закон о управљању отпадом, казала је Докић.

„Пре него што приступимо законским изменама, било је важно да спроведемо овај пилот пројекат који управо треба да нам помогне, на који начин најбоље да регулишемо како само сакупљање, тако и третман овог отпада“, истакла је она.

Она је објаснила да би отпад који је прерађен током пројекта, завршио на нашим депонијама.

„То је јако велики проблем када знамо да то доводи до великог загађења, а исто тако представља изузетно велики ресурс, зато што управо од тога отпада ми смо успели да преко биогасних постројења снабдемо наш систем додатном електричном енергијом. Према томе ради се о једном изузетно великом потенцијалу“, рекла је државна секретарка.

Како је најавила, план за наредни период је да се пронађе начин да се сви угоститељски објекти, али и домаћинства, буду део система који прерађује храну у сврху добијања електричне енергије.

„Оно што ми у наредном периоду хоћемо да урадимо јесте да видимо на који начин ћемо да укључимо све угоститељске објекте, укључујући и наше домаћинства, које ће имати могућност да одвајањем овог отпада дођу до компоста, који даље могу да користе, а преко угоститељских објеката, када тај отпад заврши у биогасним постројењима, да дођемо до једне зелене енергије које је изузетно потребне нашем енергетском систему“, објаснила је.

Директорка одрживог пословања у Делта Холингу Тијана Копривица рекла је да сматра да је тај пројекат показао да је то прави пут да се очисти наша земља и да се смање количине органског отпада на депонијама и да се смање количине емисије штетних гасова.

„Веома је важно да се и остали привредни субјекти, посебно хотели, ресторани, придруже у правилном збрињавању отпада од хране, јер ево ми смо само за три месеца успели да смањимо емисије штетних гасова за чак 16 тона“, навела је Копривица.

Објаснила је да су у пројекту учествовали хотели Crowne Plaza, Хотел Radishon и конгресни центар Сава Центар, који су отпад од хране који се ствара приликом припреме хране и који се ствара након конзумирања, предали компанији Есотрон која је од тога отпада прерадом створила биогас који служи као обновљиви извор енергије.

Вршилац дужности сталног представника УНДП-а Фабрицио Андреуци казао је да су иницијативе попут ове важне да би се унапредио утицај на животну средину и смањиле последице које у виду емитовања гасова са ефектом стаклене баште.

„Ова иницијатива може да доведе до стварања зелене енергије у облику биогаса, а важно је и за пољопривредни сектор због тога што се компост може користити као ђубриво“, навео је он.

Додао је да је УНДП ради на 65 пројеката везаних за циркуларну економију, а да је до сада уложено 2,8 милиона долара на циркуларну економију .

„И заиста желим да апелујем на иноваторе из Србије да се пријаве на наше изазове у области циркуларне економије, а у оквиру пројекта ‘Европска Унија за зелену агенду у Србији’ „, истакао је он.

Извор: ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept