ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ДО 15. АПРИЛА

Пријављивање за доделу бесплатних уџбеника за наредну школску годину у основним школама траје до 15. априла, а школе имају рок до 25. априла да податке унесу у информациони систем „Доситеј“. Према плану Министарства просвете, бесплатне уџбенике добиће сви основци из материјално угрожених породица, примаоци новчане социјалне помоћи, ђаци са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање стичу по индивидуалном образовном плану, као и треће, или свако наредно рођено дете које је у систему школовања.

Као доказ о испуњености услова за добијање бесплатних уџбеника, родитељи треба да доставе следећу документацију: за ученике из материјално угрожених породица – решење којим се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи; за треће и свако наредно дете – потврду образовне установе о својству ученика, односно студента, док за децу која се школују по ИОП-у документација није потребна јер школа поседује податке о тим ученицима.

Ако ученик остварује право по више основа, уџбенике добија по основу једног критеријума, наводе у Министарству.

У ОШ „Свети Сава“ кажу да као доказ за треће и свако наредно дете траже на увид изводе из матичне књиге рођених сва три или више детета чији родитељи конкуришу за бесплатне уџбенике.  

Ученици од првог до четвртог разреда добиће бесплатне уџбенике за математику, српски/матерњи језик, свет око нас, природу и друштво и страни језика, а ђаци од петог до осмог разреда за математику, српски/матерњи језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

Остале уџбенике, за други страни језик, радне свеске и пратећу литературу за коју су се у школама договорили приликом  избора издавача плаћају родитељи, што када се сабере није мала ставка за кућни буџет, посебно не за родитеље са неколико школарца или студената у породици.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-besplatne-udzbenike-do-15-aprila/