ЗА ЧУВАРЕ КУТИЈА 266 МИЛИОНА

Изборе за председника Србије, који ће бити одржани 2. априла, контролисаће око 150.000 „чувара кутија“, а трошак за њихове дневнице, које се покривају из државног буџета, износиће око 266 милиона динара.

РИК је донео одлуку да се гласа на укупно 8.343 места, од чега је 8.253 у ужој Србији, не рачунајући КиМ. Одлучено је и да ће на сваком бирачком месту стални састав бирачког одбора чинити три члана и три заменика, што је укупно око 50.000 чланова. Поред њих, у проширени састав бирачких одбора улазе представници председничких кандидата, а свако од њих има право на по два представника. Ипак, неће сви кандидати имати представнике на свим бирачким местима, тако да ће бити укупно око 100.000 представника кандидата у проширеном саставу.

Према одлуци РИК, сви чланови бирачких одбора у сталном и у проширеном саставу имају право на накнаду од 1.500 динара, а председници и заменици председника за тај дан добијају по 2.500 динара. Новац ће се члановима бирачког одбора уплаћивати директно на рачун, а не преко предлагача кандидата као што је некада била пракса.

Право на накнаду имаће и посматрачи на око 50 бирачких места на којима ће се гласати у иностранству, а дневница за њих је 20 евра, за председнике и заменике, и 15 евра за чланове.

Из државног буџета одобрена су и средства за трошкове набавке канцеларијског материјала, и то 5.000 динара по гласачком месту. Дневницу ће добити и запослени у општинским и градским управама који ће бити ангажовани на административним и организационим пословима, а за њих је припремљено 1.200 динара по бирачком месту, односно око 10 милиона.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-cuvare-kutija-266-miliona/