Početna » ЗА ДВА ДАНА РЕГИСТРОВАНО 90 ПОТРЕСА У РУМУНИЈИ-НЕКИ СЕ ОСЕТИЛИ И КОД НАС

ЗА ДВА ДАНА РЕГИСТРОВАНО 90 ПОТРЕСА У РУМУНИЈИ-НЕКИ СЕ ОСЕТИЛИ И КОД НАС

Током претходна два дана, Републички сеизмолошки завод Србије регистровао је Националном мрежом сеизмолошких станица око 90 земљотреса на подручју западне Румуније, на око 200 км источно од Београда (до 07:00 по локалном времену).

од Паланка данас
0 Коментар

Најснажнији земљотрес у овој серији, која још увек траје догодио се јуче у 15 часова и 13 минута, са Рихтеровом магнитудом од 5.6 јединица. Овај земљотрес се осетио на целој територији Србије, а посебно у њеном источном делу: на подручју Кладова и Ђердапа, земљотрес је имао интензитет од V јединица Меркалијеве (МЦС) скале, док је на подручју Бора и Мајданпека генерисао осцилације од IV јединице МЦС скале.У градовима: Београд, Пожаревац, Лазаревац, Аранђеловац, Крагујевац, Смедеревска Паланка, Јагодина, Крушевац, Ниш, Пирот итд. овај земљотрес се манифестовао са интензитетом од III јединице Меркалијеве скале.

Подручје целих Карпата је сеизмички врло активно кроз дужи геолошки период, укључујући и зону последњих сеизмичких догађаја на крајњем западном делу тог планинског масива (слика 4). У реону Вранчеа, у централном делу Карпата, активан је тзв. субдукциони процес, у којем се јужни део земљине коре у том делу Капрата подвлачи испод северног сегмента, изазивајући врло снажне земљотресе, претежно на дубини од неколико десетина километара, па чак и преко 100 километара.

Током догађања серије земљотреса у Румунији, Републички сеизмолошки завод је у аутоматском режиму извршио дисеминацију параметара земљотреса (време, географска локација, јачина земљотреса) путем система за дисеминацију података на интернет сајт Завода, медијима и Европском сеизмолошком центру (чија је примарна функција прикупљање и компилација параметарских података о догођеним земљотресима од релевантних институција које обављају сеизмички мониторинг). Листа аутоматски лоцираних земљотреса је доступна на сајту Републичког сеизмолошког завода (http://www.seismo.gov.rs/Alerts/welcome_SR.html).


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept